Suroviny
- moučné brambory 1 kg
- bobkový list 1 ks
- máslo 100 g
- zelený chřest 2 svazky
- filet z lososa 4 ks
- máslo 50 g
- citronová šťáva
- kopr (nebo pažitka) 2 lžíce
- listový špenát 800 g
- česnek 1 stroužek
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- olej

Postup přípravy
- Oloupejte brambory a uvařte je v osolené vodě spolu s bobkovým listem. Sceďte je, nechte odpařit přebytečnou tekutinu a rozmačkejte s máslem. Chřest očistěte, oloupejte (je-li to nutné), odstraňte dřevnaté konce a spařte v osolené vroucí vodě. Poté ho sceďte a část nakrájejte na drobné kousky a vmíchejte k bramborám. Zbylý chřest uchovejte v teple pro servírování.
- Mezitím očistěte filety z lososa, osolte je a osmažte je na rozpálené pánvi na oleji. Začněte je opékat ze strany kůže při střední teplotě a pokračujte v opékání ze zbývajících tří stran. Osmaženého lososa vyjměte na talíř, přidejte na pánev špalíček másla, citronovou šťávu podle chuti a čerstvě nasekanou pažitku nebo kopr. Citrusové máslo dejte stranou, sceďte a uchovejte v teple.
- Omyjte a osušte špenát, z velkých listů odkrojte tlusté stonky. Pánev vytřete kuchyňskou papírovou utěrkou, přidejte trochu oleje, plátky česneku a pomalu je zkaramelizujte. Zvyšte teplotu a přidejte špenátové listy. Za pravidelného míchání je nechte zavadnout a dochuťte čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem, solí a černým pepřem.
- Lososa podávejte s bramborovo-chřestovým pyré, chřestem, citrusovým máslem a čerstvým nebo dušeným špenátem.
Lososa můžete podávat i k chřestovému rizotu. Připravte jej podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Krémové chřestové rizoto ze zeleného chřestu
