Suroviny
- karotka (může být barevná, podélně rozpůlená) 500 g
- olivový olej 2 lžíce
- med 1 lžíce
- citronová šťáva 2 lžičky
- česnek (rozmačkaný) 1 stroužek
- tymián (lístky) 2 lžičky
- zelený chřest 500 g
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. Karotky smíchejte s olivovým olejem, ochuťte je mořskou solí a čerstvě mletým černým pepřem a rozložte je na plech. Pečte 20 minut.
- Dohromady smíchejte med, citronovou šťávu, česnek a tymián.
- Chřest přidejte k mrkvím. Pokapejte dresinkem a dobře směs zamíchejte, aby se dresink dostal všude. Pečte dalších 10 minut, nebo dokud nebude zelenina nazlátlá a měkká. Podávejte horké nebo o pokojové teplotě.
PRIMA TIP: Když smícháte karotky žluté, oranžové a fialové, rozhodně to bude lahodit i oku. Pokud chcete jídlo veganské, použijte místo medu javorový sirup.
Fialově zbarvená mrkev sice vypadá exoticky, ale ve skutečnosti se v kuchyních používala dříve než ta oranžová. Fialové mrkve barvu získávají z antokyanů, na rozdíl od betakarotenových pigmentů, které obsahují ty oranžové. Oba druhy pigmentů fungují i jako silné antioxidanty. Všechny druhy mrkve jsou navíc bohaté na vlákninu, mají málo kalorií a jsou přirozeně sladké.
Pečený chřest a mladá karotka s dresinkem z citronu, medu a tymiánu Zdroj: kuchařka Pravé a lahodné jídlo
Vyzkoušejte také grilované mrkvičky podle návodného videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem