Suroviny
- máslo 50 g
- cibule 1 ks
- brambory (typu C) 500 g
- vývar 1,25 litru
- smetana ke šlehání 3 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- citronová šťáva 1 lžička
- pažitka 1 hrst
- zakysaná smetana (k podávání)
- pažitkové květy (k podávání)

Postup přípravy
- Ve velkém rendlíku na mírném ohni rozpusťte máslo, vsypte na kostičky nakrájenou cibuli a zvolna restujte do změknutí, cca 5 minut. Poté vsypte nakrájené brambory a zalijte vývarem tak, aby byly těsně ponořeny. Přiveďte k varu a vařte doměkka, asi 15 minut.
- Čtvrtinu brambor vyjměte děrovanou lžící a dejte stranou. Potom polévku v hrnci rozmixujte dohladka. Přilijte zbývající vývar a 3 lžíce smetany ke šlehání. Podle chuti osolte a opepřete. Za stálého prošlehávání metlou polévku prohřejte, ale už nevařte.
- Odstavte, dochuťte citronovou šťávou a vmíchejte nadrobno nakrájenou pažitku. Podávejte s kousky vařených brambor, se zakysanou smetanou, ozdobené pažitkou a pažitkovými květy.
PRIMA TIP: V sezoně můžete místo pažitky použít najemno nakrájený česnek medvědí nebo podivný, na ozdobu klidně použijte i jeho květy.

Vyzkoušejte také klasickou bramboračku s houbami podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Sedlácká bramboračka se sušenými houbami