Suroviny
- sádlo 1 lžíce
- slanina 50 g
- cibule 1 větší ks
- brambory 5 větších ks
- drcený kmín 1/2 lžičky
- sladká mletá paprika 1 lžička
- brynza 200 g
- smetana ke šlehání (33%) 100 ml
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- slanina (plátky na ozdobu; předem osmažené)
- pažitka (na ozdobu; příp. i petrželka)
Postup přípravy:
- V hrnci nahřejte sádlo, přidejte na kostičky nakrájenou slaninu s cibulí a společně orestujte. Přidejte na kostičky nakrájené brambory, kmín, mletou papriku, přilijte 1 litr vody a vše přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte asi 25 minut.
- Brynzu utřete spolu se smetanou a přilijte k uvařeným bramborám, poté minutu povařte. Hrnec odstavte, polovinu brambor vyjměte a polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Dle chuti osolte, opepřete a vraťte zpět zbylé brambory.
- Při podávání každou porci ozdobte plátky osmažené slaniny a nasekanou pažitkou (přidat můžete i petrželku). Servírujte například s čerstvým pečivem.
Další dobrý tip na krémovou polévku? Pusťte si videorecept na tento česnekový krém!
Kompletní recept najdete ZDE: Krémová česneková polévka
Nebo se podívejte na další slovenské klasiky: