Suroviny
- květák (střední, očištěný) 1 ks
- mrkev (očištěná) 240 g
- červená cibule (větší) 1 ks
- česnek 3 stroužky
- olivový olej 2 lžíce
- kuřecí vývar 1 l
- smetana (12–33% (čím tučnější, tím chutnější polévka)) 1 kelímek
- sůl
- mletá sladká paprika 2 lžičky
Postup přípravy:
- Očištěnou zeleninu nakrájejte na kousky a dejte péct na 180 °C na 40 minut.
-
Upečenou zeleninu přendejte do hrnce, přilijte vývar a smetanu, přidejte sůl, povařte a rozmixujte dohladka.
-
Podle potřeby, pokud je polévka moc hustá, rozřeďte vývarem nebo vodou.
-
Nakonec přidejte mletou papriku a promixujte. Servírujte s kostičkami balkánského sýra a krutony.
Další recepty na skvělé krémové polévky:
A nebo třeba vyzkoušejte krémovou květákovou polévku podle našeho videoreceptu!
Kompletní recept najdete ZDE