Suroviny
- šalotka 2 ks
- brambory 2 ks
- máslo 1 lžíce
- kurkuma 1 lžička
- zeleninový vývar (nebo voda) 1 litr
- sterilovaná kukuřice 680 g
- smetana ke šlehání (31%) 200 ml
- červené chilli papričky 1/2 ks
- koriandr (lístky) 1 hrst
- olivový olej 1 lžíce
- bílý jogurt 100 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- V hrnci rozpusťte máslo a opékejte na něm šalotku dosklovata. Vmíchejte kurkumu, zarestujte 1 minutu a zalijte vývarem nebo vodou. Přidejte brambory, osolte, opepřete a vařte doměkka. Občas do brambor píchněte, aby se úplně nerozvařily.
- Kukuřici slijte a nechte okapat. Čtyři lžíce kukuřice ponechte stranou na ozdobu, zbylou vsypte do polévky. Povařte 5 minut. Přilijte smetanu, zahřívejte k varu, odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Dochuťte solí a pepřem.
- Chilli papričku zbavte semínek a pokrájejte ji nadrobno. Lístky koriandru posekejte najemno. Obojí promíchejte v mističce s olejem.
- Polévku rozdělte do misek, posypte odloženými zrnky kukuřice, zakapejte ochuceným olejem a ozdobte bílým jogurtem.
Kukuřičná krémová polévka s ochuceným olejem podle Zdeňka Pohlreicha Zdroj: Super jednoduše bez masa
Vyzkoušejte také recept na jednoduchou dýňovou polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE