Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Moje hodnocení
0x

Gattò di patate je tradiční neapolský pokrm, který dokonale spojuje obyčejné brambory s bohatou chutí sýrů a uzenin. Vznikl pod francouzským vlivem, ale postupně se stal ryze neapolskou specialitou. Je to jídlo syté, voňavé a naprosto ideální pro rodinný oběd nebo pohodovou večeři.

6 porcí
90 minut
italská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Uvařte brambory ve slupce, oloupejte je a ještě teplé rozmačkejte nebo propasírujte.

  2. Do bramborové kaše vmíchejte máslo, mléko, vejce, parmazán, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku. Vytvořte hladkou, hutnou směs.

  3. Do směsi přidejte na malé kostičky nakrájený sýr provolone, mozzarellu a šunku (nebo mortadellu). Dobře promíchejte.

  4. Zapékací formu vymažte máslem a vysypte strouhankou. Přesuňte do ní bramborovou směs, povrch uhlaďte a posypte vrstvou strouhanky. Navrch dejte pár kousků másla.

  5. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut, dokud povrch nezezlátne. Nechte 10 minut odpočinout a podávejte teplé.

Zajímavosti a původ

  • Název „gattò“ pochází z francouzského gâteau (koláč, nákyp). Recept se do Neapole dostal v 18. století za vlády Bourbonů, kdy se francouzská kuchyně mísila s italskou tradicí.

  • Původně se připravoval na slavnostní příležitosti, protože sýry a uzeniny byly dražší a v běžné kuchyni nedostupné.

  • Dnes patří gattò di patate k oblíbeným domácím jídlům v celé Kampánii a často se servíruje i studený, protože chutě se odležením krásně propojí.

  • Podobné recepty najdeme i jinde v Itálii – třeba na Sicílii, kde se používají jiné regionální sýry.

PRIMA TIP: Místo italských sýrů provolone nebo scarmoza můžete použít třeba uzený oštiepok nebo 45% uzený eidam.

Nebojte se nevšedních variací

Vegetariánská verze: Vynechejte šunku či mortadellu a přidejte více zeleniny – např. opečené cukety, grilované papriky nebo dušený špenát či pórek. Skvěle funguje i kombinace s restovanými houbami, které dodají plnější chuť.

S klobásou: Použijte místo šunky kousky italské klobásy salsiccia – syrovou vymačkejte ze střívka, krátce orestujte a vmíchejte do bramborové směsi. V českých podmínkách dobře poslouží i pikantnější čabajka nebo papriková klobása, nakrájená na malé kostičky nebo trochu nevšední vinná klobása vymačkaná ze střívka ve velikosti sousta, kterou před přidáním do směsi orestujete na pánvi.

Vyzkoušejte i klasické francouzské brambory s vejci a uzeným masem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Francouzské brambory s uzeným a vejci podle Romana Vaňka

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů