Suroviny
- brambory 750 g
- sůl
- brokolice 300 g
- česnek 2 stroužky
- máslo 30 g
- hladká mouka 30 g
- plnotučné mléko 600 ml
- pepř (čerstvě namletý)
- worcesterová omáčka 2 lžičky
- polotvrdý sýr (např. gouda, eidam, ementál) 150 g
- šunka (vcelku) 100 g
- mražený hrášek 150 g
- strouhaný parmazán 20 g
- hladkolistá petržel
Postup přípravy
Uvařte brambory ve slupce v osolené vodě tak, aby zůstaly pevné. Brokolici očistěte, rozdělte na růžičky a košťál nakrájejte na plátky.
Oloupejte brambory a nakrájejte je na půlcentimetrové plátky. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
Připravte omáčku: v hrnci rozpusťte máslo, přidejte česnek a mouku a krátce opečte. Zalijte mlékem, promíchejte a vařte asi 15 minut. Osolte, opepřete, dochuťte worcesterem a znovu krátce povařte.
Nakrájejte šunku na nudličky a sýr nastrouhejte. V míse smíchejte brambory, omáčku, brokolici, hrášek, šunku a 100 g nastrouhaného sýra. Směs vložte do máslem vymazané formy.
Posypte zbytkem sýra a parmazánem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 45 minut. Hotový nákyp ozdobte čerstvou petrželkou.
PRIMA TIP: Zkuste část mléka v omáčce nahradit smetanou – nákyp bude ještě krémovější. Nebo přidejte špetku muškátového oříšku, který krásně podtrhne chuť brambor a sýra.

Bramborový nákyp s hráškem, brokolicí a šunkou Zdroj: Kulinární studio Mafra MEDIA / Imagefood BM / Profimedia
Vyzkoušejte také klasické francouzské brambory s uzeným a vejci podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Francouzské brambory s uzeným a vejci podle Romana Vaňka