Bramborový nákyp s hráškem, brokolicí a šunkou – sytá večeře pro celou rodinu

Moje hodnocení
0x

Zapékané brambory, křehká brokolice, sladký hrášek, šunka a pořádná porce sýra – to je kombinace, která nikdy nezklame. Tento bramborový nákyp je skvělou volbou pro pohodovou rodinnou večeři, zahřeje v chladnějších dnech a díky zelenině působí lehčeji než klasické těžké zapékané pokrmy. Připravte si ho a uvidíte, že se po něm jen zapráší.

4 porce
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Uvařte brambory ve slupce v osolené vodě tak, aby zůstaly pevné. Brokolici očistěte, rozdělte na růžičky a košťál nakrájejte na plátky.

  2. Oloupejte brambory a nakrájejte je na půlcentimetrové plátky. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.

  3. Připravte omáčku: v hrnci rozpusťte máslo, přidejte česnek a mouku a krátce opečte. Zalijte mlékem, promíchejte a vařte asi 15 minut. Osolte, opepřete, dochuťte worcesterem a znovu krátce povařte.

  4. Nakrájejte šunku na nudličky a sýr nastrouhejte. V míse smíchejte brambory, omáčku, brokolici, hrášek, šunku a 100 g nastrouhaného sýra. Směs vložte do máslem vymazané formy.

  5. Posypte zbytkem sýra a parmazánem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 45 minut. Hotový nákyp ozdobte čerstvou petrželkou.

PRIMA TIP: Zkuste část mléka v omáčce nahradit smetanou – nákyp bude ještě krémovější. Nebo přidejte špetku muškátového oříšku, který krásně podtrhne chuť brambor a sýra.

Vyzkoušejte také klasické francouzské brambory s uzeným a vejci podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Francouzské brambory s uzeným a vejci podle Romana Vaňka

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů