Prima FRESH

Nakládané houby v octovém nebo sladkokyselém nálevu podle receptu Viléma Vrabce

Moje hodnocení
1x

Vilém Vrabec je tvůrce mnoha kuchařek, které dodnes udivují svou obsáhlostí. Mezi jinými se rozhodně neztrácí Jihočeská houbařská kuchařka, v které najdete stovky receptů, jak zpracovat dary lesa. Vyzkoušejte třeba ultimátní recept na nakládané lesní houby ve sladkokyselém nálevu.

8 porcí
60 minut
česká

Nálev

Houby

  • čerstvé houby (očištěné) 1 a 1/2 kg
  • voda 2 litry
  • sůl 30 – 40 g
  • Nálev (octový nebo sladkokyselý) 500 ml

  • Základní nálev lze dochucovat různým kořením, jako je sůl, cukr, pepř a nové koření v celku, hořčičné semínko, celý koriandr, tymián, bobkový list, hřebíček, snítka estragonu, cibule, mrkev a někdy i jalovec.
  • Přidáte-li cibuli, nálev se zpravidla zakalí, zato je však hustší a rosolovatější. Pokud chcete mít nálev čirý, cibuli vynechejte.
  • Ryzce a lišky mají výraznou chuť, proto k nim přidejte méně koření. Hřiby, křemenáče, žampiony, kačenky, klouzky, čirůvky, václavky a podobné druhy hub můžete kořenit více.

Postup přípravy

  1. Do hrnce nalijte vodu, ocet, přidejte sůl, cukr, koření, svařte a nechte vychladnout. Hořčičné semínko můžete povařit přímo v nálevu nebo ho nasypte syrové k povařeným houbám do sklenice před zalitím nálevem.
  2. Očištěné a nakrájené houby povařte 3 až 5 minut (podle druhu hub) v mírně osolené vodě. (Vývar z povařených hub můžete použít k přípravě polévky, kromě vývaru z václavek).
  3. Povařené vychladlé houby narovnejte do čistých sklenic, prosypte hořčičným semínkem, popř. proložte na kolečka nakrájenou cibulí a zalijte připraveným scezeným nálevem.
  4. Naplněné sklenice (asi 2 cm pod okraj) dobře uzavřete a ve vodní lázni sterilujte při 100 °C asi 30 minut.
  5. Naložené houby používejte nejdříve za 4 týdny.
PRIMA TIP: Recept lze různě obměňovat. Například povařené houby můžete při rovnání do sklenic proložit v osolené vodě povařenou zeleninou, jako je nakrájená mrkev, celer, na růžičky rozebraný květák, na proužky nakrájené papriky apod.
  • Pro základní octový nálev použijte na uvedené množství 10 g cukru. Pokud chcete nálev sladkokyselý, zvyšte množství na minimálně 30 g nebo více, podle chuti.

Nakládané houby jsou absolutně báječné pro přípravu tradiční kulajdy, které dodají výraznou navinulou chuť. Uvařte si ji podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty