Nálev
- ocet (8%) 125 ml
- voda 375 ml
- cukr krupice 10 g až 30 g
- nové koření 3 kuličky
- pepř celý 3 kuličky
- bobkový list (menší) 2 ks
- tymián (sušený) 1 špetka
- hořčičné semínko 5 g
Houby
- čerstvé houby (očištěné) 1 a 1/2 kg
- voda 2 litry
- sůl 30 – 40 g
- Nálev (octový nebo sladkokyselý) 500 ml
- Základní nálev lze dochucovat různým kořením, jako je sůl, cukr, pepř a nové koření v celku, hořčičné semínko, celý koriandr, tymián, bobkový list, hřebíček, snítka estragonu, cibule, mrkev a někdy i jalovec.
- Přidáte-li cibuli, nálev se zpravidla zakalí, zato je však hustší a rosolovatější. Pokud chcete mít nálev čirý, cibuli vynechejte.
- Ryzce a lišky mají výraznou chuť, proto k nim přidejte méně koření. Hřiby, křemenáče, žampiony, kačenky, klouzky, čirůvky, václavky a podobné druhy hub můžete kořenit více.
Postup přípravy
- Do hrnce nalijte vodu, ocet, přidejte sůl, cukr, koření, svařte a nechte vychladnout. Hořčičné semínko můžete povařit přímo v nálevu nebo ho nasypte syrové k povařeným houbám do sklenice před zalitím nálevem.
- Očištěné a nakrájené houby povařte 3 až 5 minut (podle druhu hub) v mírně osolené vodě. (Vývar z povařených hub můžete použít k přípravě polévky, kromě vývaru z václavek).
- Povařené vychladlé houby narovnejte do čistých sklenic, prosypte hořčičným semínkem, popř. proložte na kolečka nakrájenou cibulí a zalijte připraveným scezeným nálevem.
- Naplněné sklenice (asi 2 cm pod okraj) dobře uzavřete a ve vodní lázni sterilujte při 100 °C asi 30 minut.
- Naložené houby používejte nejdříve za 4 týdny.
PRIMA TIP: Recept lze různě obměňovat. Například povařené houby můžete při rovnání do sklenic proložit v osolené vodě povařenou zeleninou, jako je nakrájená mrkev, celer, na růžičky rozebraný květák, na proužky nakrájené papriky apod.
- Pro základní octový nálev použijte na uvedené množství 10 g cukru. Pokud chcete nálev sladkokyselý, zvyšte množství na minimálně 30 g nebo více, podle chuti.
Nakládané houby ve sladkokyselém nálevu podle receptu Viléma Vrabce Zdroj: iStock
Nakládané houby jsou absolutně báječné pro přípravu tradiční kulajdy, které dodají výraznou navinulou chuť. Uvařte si ji podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE