Nálev
- ocet (8%) 125 ml
- voda 375 ml
- cukr krupice 10 g až 30 g
- nové koření 3 kuličky
- pepř celý 3 kuličky
- bobkový list (menší) 2 ks
- tymián (sušený) 1 špetka
- hořčičné semínko 5 g
Houby
- čerstvé houby (očištěné) 1 a 1/2 kg
- voda 2 litry
- sůl 30 – 40 g
- Nálev (octový nebo sladkokyselý) 500 ml
- Základní nálev lze dochucovat různým kořením, jako je sůl, cukr, pepř a nové koření v celku, hořčičné semínko, celý koriandr, tymián, bobkový list, hřebíček, snítka estragonu, cibule, mrkev a někdy i jalovec.
- Přidáte-li cibuli, nálev se zpravidla zakalí, zato je však hustší a rosolovatější. Pokud chcete mít nálev čirý, cibuli vynechejte.
- Ryzce a lišky mají výraznou chuť, proto k nim přidejte méně koření. Hřiby, křemenáče, žampiony, kačenky, klouzky, čirůvky, václavky a podobné druhy hub můžete kořenit více.
Postup přípravy
- Do hrnce nalijte vodu, ocet, přidejte sůl, cukr, koření, svařte a nechte vychladnout. Hořčičné semínko můžete povařit přímo v nálevu nebo ho nasypte syrové k povařeným houbám do sklenice před zalitím nálevem.
- Očištěné a nakrájené houby povařte 3 až 5 minut (podle druhu hub) v mírně osolené vodě. (Vývar z povařených hub můžete použít k přípravě polévky, kromě vývaru z václavek).
- Povařené vychladlé houby narovnejte do čistých sklenic, prosypte hořčičným semínkem, popř. proložte na kolečka nakrájenou cibulí a zalijte připraveným scezeným nálevem.
- Naplněné sklenice (asi 2 cm pod okraj) dobře uzavřete a ve vodní lázni sterilujte při 100 °C asi 30 minut.
- Naložené houby používejte nejdříve za 4 týdny.
PRIMA TIP: Recept lze různě obměňovat. Například povařené houby můžete při rovnání do sklenic proložit v osolené vodě povařenou zeleninou, jako je nakrájená mrkev, celer, na růžičky rozebraný květák, na proužky nakrájené papriky apod.
- Pro základní octový nálev použijte na uvedené množství 10 g cukru. Pokud chcete nálev sladkokyselý, zvyšte množství na minimálně 30 g nebo více, podle chuti.
Nakládané houby jsou absolutně báječné pro přípravu tradiční kulajdy, které dodají výraznou navinulou chuť. Uvařte si ji podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Nové recepty z lesních hub, které rozšíří váš repertoár