Suroviny
- červená řepa
- nové koření 4 kuličky
- pepř celý 8 kuliček
- fenyklová semínka 1/2 lžičky
- bobkový list 4 ks
- stévie (nebo 25 tabletek umělého sladidla) 60 g
Nálev
- voda 2 litry
- ocet (8%) 500 ml
- sůl 75 g
- cukr krupice 150 g
Postup přípravy
- Řepu vařte asi hodinu, až bude měkká. Uvařenou řepu oloupejte a nakrájejte na kolečka nebo na hranolky. Nakrájenou řepu, koření a sladidlo či stévii rozdělte do 4 vyvařených sklenic.
- Na nálev svařte 5 minut vodu, ocet, sůl a cukr. Zalijte řepu ve sklenicích horkým nálevem a zavíčkujte je.
- Dno hrnce vyložte látkovou utěrkou, zalijte vodou a ohřejte ji na 80 stupňů. Ponořte naplněné sklenice do vody tak, aby sahala pár centimetrů pod víčko. Zavařujte 20 minut, poté sklenice vyndejte ven na utěrku a nechte vychladnout.
PRIMA TIP: Do sklenic můžete k řepě přidat i několik podélně přepůlených stroužků česneku nebo na kousky nakrájený oloupaný křen.
Vyzkoušejte také nakládanou červenou cibuli podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nakládaná červená cibule ve sladkokyselém nálevu