Suroviny
Salát:
- brambory (salátové) 1 kg
- vinný ocet 4 lžíce
- olivový olej 100 ml
- dijonská hořčice 1 lžíce
- šalotka 2 ks
- estragon
- listová petržel
- pažitka
- sůl
- pepř
Postup přípravy:
- Brambory uvařte celé ve slupce, nesmíte je rozvařit. Ve větší míse rozmíchejte hořčici a ocet. Osolte a po kapkách zašlehávejte metlou olivový olej.
- Nakonec přidejte šalotku, estragon, petržel a pažitku. Dosolte a opepřete. Brambory nakrájejte na měsíčky i se slupkou, přidejte je ještě vlažné do mísy a promíchejte.
- Nechte odležet v chladu, aby se chuť dostala do brambor. Alespoň dvě hodiny, nejlépe do druhého dne.
- Pstruhy vyfiletujte a vytáhněte kůstky. Filátka ryby usušte papírovou utěrkou a osolte. Kůži můžete 2–3krát šikmo naříznout.
- V pánvi rozpalte olej, vložte filety kůží dolů a pečte dokřupava. Pak otočte, přidejte lžíci másla, estragon a tymián.
- Rybu polijte máslem a můžete servírovat se studeným salátem.
Takto lze připravit nejen pstruh, ale i siven, mořský vlka nebo pražma…
Pstruh sestragonem a bramborovým salátem sbylinkami podle Hliněné bašty Zdroj: restaurace Hliněná bašta
Pstruh sestragonem a bramborovým salátem sbylinkami podle Hliněné bašty Zdroj: restaurace Hliněná bašta
Za středomořskou kuchyní do Hliněné bašty
Dlouholeté zkušenosti a mimořádně poctivá práce šéfkuchaře Hynka Vávry dělají z Hliněné bašty jeden z majáků tuzemské gastronomie. Vyhlášená průhonická restaurace se navíc může pochlubit parádní středomořskou atmosférou, i když má svou prostornou terasu přilepenou pouze k malému rybníčku. Už jste zavítali?
Hliněná bašta Zdroj: restaurace Hliněná bašta
Autor receptu: Hynek Vávra
Chcete další recept na pstruha? Vyzkoušejte ho po mlynářsku, stačí si pustit náš videorecept:
Kompletní recept najdete ZDE
Další skvělé recepty se pstruhem: