Pstruh
- filet pstruha 4 ks
- citronová šťáva z 1 citronu
- hladká mouka 100 g
- rostlinný olej (na smažení)
- mořská sůl
- bílý pepř (čerstvě namletý)
Salát
- brambory (salátové) 1 kg
- anglická slanina 300 g
- jablečný ocet 75 ml
- cukr krupice 1–3 lžíce
- dijonská hořčice 1 lžíce
- česnek (rozetřený) 3 stroužky
- hladkolistá petržel (nasekaná)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Filety opláchněte a dobře osušte. Maso několikrát nařízněte ostrým nožem, rychleji a lépe se propeče. Zakapejte je citronovou šťávou, osolte a opepřete.
- Filety obalte v mouce a v rozehřátém oleji na pánvi opečte dozlatova.
- Na salát brambory pečlivě omyjte kartáčkem, ale neloupejte je. Větší brambory překrojte. V hrnci zalijte studenou vodou, uveďte do varu, osolte a vařte při střední teplotě doměkka, ale aby zůstaly ještě trochu pevné na skus. Vodu slijte a nepřikrytý hrnec postavte na vypnutou plotýnku, aby odešla pára.
- Ve velké a vysoké silnostěnné pánvi nebo kastrolu smažte nadrobno nakrájenou slaninu až pustí tuk a bude křupavá. Slaninu vyjměte děrovanou naběračkou a nechte stranou. Zatímco se slanina škvaří, nakrájejte brambory na silnější plátky.
- Do tuku po slanině opatrně vlijte ocet, přidejte cukr podle chuti, hořčici, osolte a opepřete. Při střední teplotě asi 1 minutu promíchávejte, aby se směs spojila. Nakonec vmíchejte rozetřený česnek a už dál nevařte.
- Do pánve opatrně vmíchejte plátky brambor, aby nasákly tekutinu. Nakonec k nim vmíchejte kousky vyškvařené slaniny a petrželku. Salát je nejlepší podávaný ihned nebo lehce vychladlý.
Pstruh po mlynářsku a teplým bramborovým salátem Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Vyzkoušejte pstruha s mandlemi a bylinkovo-hořčičnými bramborami podle videoreceptu s Karolínou Kamberskou
Kompletní recept najdete ZDE