zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Fermentovaná pšenice dvouzrnka a duhový pstruh zapečený s citronovým máslem
Autor: Hostinec U Jiskrů Fermentovaná pšenice dvouzrnka a duhový pstruh zapečený s citronovým máslem

Fermentovaná pšenice dvouzrnka a duhový pstruh zapečený s citronovým máslem

Hodnoceno: 5x
Pšenice dvouzrnka patří spolu s pšenicí jednozrnkou a špaldou mezi původní obilniny, tzv. pluchaté, které jsou výživnější, ale náročnější na pěstování než rozšířená vyšlechtěná pšenice setá. Dvouzrnka obsahuje až o polovinu víc bílkovin než běžná pšenice, vyniká také podílem minerálů a vitaminů a snášenlivostí u jedinců alergických na lepek. Použít ji můžete jako běžnou pšenici nebo celá zrna fermentovat a upravit jako zdravou a chuťově neotřelou přílohu k pstruhovi, který citronové máslo perfektně doplňuje.
do 30 minut
4 porce

reklama

Suroviny (4 porce)

Pšenice:

Postup

  1. Pšenici propláchněte a namočte do vody se solí na 3–5 dní. Vody přilijte tolik, aby sahala 3 cm nad pšenici. 
  2. Jakmile pšenice začne fermentovat – zrna změknou, popraskají a začnou klíčit, můžete ji uvařit. Šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej, vsypte šalotku, a jakmile začne zlátnout, vsypte pšenici i s vodou, ve které se máčela, a povařte 20 minut doměkka, až pšenice vsákne veškerou tekutinu. 
  3. Mezitím připravte rybu. Troubu předehřejte na 175 °C. V pánvi nebo pekáči rozehřejte máslo, vložte do něj rybu kůží dolů a po 30 vteřinách otočte. Zalijte vymačkanou citronovou šťávou a vložte do trouby na 5 minut zapéct. 
  4. Filety v citronovém másle podávejte s restovanou pšenicí dvouzrnkou. Ozdobte snítkami kopru. 
Fermentovaná pšenice dvouzrnka a duhový pstruh zapečený s citronovým máslem
Autor: Hostinec U Jiskrů Fermentovaná pšenice dvouzrnka a duhový pstruh zapečený s citronovým máslem

Hostinec U Jiskrů: Pocta české kuchyni 

Martin Jiskra patří mezi první špičkové šéfkuchaře se zkušenostmi ze světa a nebetyčnou kreativitou. Jeho životopis připomíná žebříček nejlepších pražských restaurací. V padesáti letech uvažoval, že by se usadil a splnil si svůj sen o vlastní restauraci. Do oka mu padla zdevastovaná ruina zájezdního hostince z 19. století v Kbelnici, přímo u silnice mezi Strakonicemi a Pískem. Zachoval se z něj dobový výčep i zelený stůl pro štamgasty. „Zájezdní hostinec vždycky býval symbolem cesty, zastavení a pokračování. Já jsem procestoval život s vařečkou v ruce, abych se po těch letech zastavil právě v Hostinci U Jiskrů,“ vyprávěl při otevření rodinného podniku v únoru 2019 Martin Jiskra. Hostům se rozhodl představit eleganci české kuchyně a prvorepublikovou noblesu, lásku k řemeslu a úctu k lokálním surovinám vtiskl i interiéru. Menu sestavuje podle sezony a darů přírody tak, aby je zpracoval bezezbytku. Denní nabídku doplňují promyšlené večerní pokrmy párované s víny. 

Hostinec U Jiskrů, Kbelnice 23, www.ujiskru.cz

V Zájezdním hostinci U Jiskrů se budete cítit jako doma

Pocta české kuchyni: V Zájezdním hostinci U Jiskrů se budete cítit jako doma

reklama

Související témata: sladkovodní ryby , pstruh , pšenice , Hlavní jídla