Pšenice
- pšenice (zrna pšenice dvouzrnky) 400 g
- šalotka 3 ks
- olivový olej 100 ml
- sůl 30 g
Pstruh
Postup přípravy
- Pšenici propláchněte a namočte do vody se solí na 3–5 dní. Vody přilijte tolik, aby sahala 3 cm nad pšenici.
- Jakmile pšenice začne fermentovat – zrna změknou, popraskají a začnou klíčit, můžete ji uvařit. Šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej, vsypte šalotku, a jakmile začne zlátnout, vsypte pšenici i s vodou, ve které se máčela, a povařte 20 minut doměkka, až pšenice vsákne veškerou tekutinu.
- Mezitím připravte rybu. Troubu předehřejte na 175 °C. V pánvi nebo pekáči rozehřejte máslo, vložte do něj rybu kůží dolů a po 30 vteřinách otočte. Zalijte vymačkanou citronovou šťávou a vložte do trouby na 5 minut zapéct.
- Filety v citronovém másle podávejte s restovanou pšenicí dvouzrnkou. Ozdobte snítkami kopru.
Fermentovaná pšenice dvouzrnka a duhový pstruh zapečený s citronovým máslem 2 Zdroj: Hostinec U Jiskrů
Hostinec U Jiskrů: Pocta české kuchyni
Martin Jiskra patří mezi první špičkové šéfkuchaře se zkušenostmi ze světa a nebetyčnou kreativitou. Jeho životopis připomíná žebříček nejlepších pražských restaurací. V padesáti letech uvažoval, že by se usadil a splnil si svůj sen o vlastní restauraci. Do oka mu padla zdevastovaná ruina zájezdního hostince z 19. století v Kbelnici, přímo u silnice mezi Strakonicemi a Pískem. Zachoval se z něj dobový výčep i zelený stůl pro štamgasty. „Zájezdní hostinec vždycky býval symbolem cesty, zastavení a pokračování. Já jsem procestoval život s vařečkou v ruce, abych se po těch letech zastavil právě v Hostinci U Jiskrů,“ vyprávěl při otevření rodinného podniku v únoru 2019 Martin Jiskra. Hostům se rozhodl představit eleganci české kuchyně a prvorepublikovou noblesu, lásku k řemeslu a úctu k lokálním surovinám vtiskl i interiéru. Menu sestavuje podle sezony a darů přírody tak, aby je zpracoval bezezbytku. Denní nabídku doplňují promyšlené večerní pokrmy párované s víny.
Hostinec U Jiskrů, Kbelnice 23, www.ujiskru.cz