Suroviny
- pstruh (duhový, vykuchaný) 1 ks (á 280–340 g)
- olivový olej 8 lžic
- citron (chemicky neošetřený ) 1 ks
- hladkolistá petržel (nadrobno nasekaná) 1 lžíce
- ředkvičky (s lístky) 8–10 ks
- česnek 2 velké stroužky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Rybu očistěte, osušte papírovými utěrkami a z každé strany potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Citron omyjte, osušte a nakrájejte na tenké plátky. Vložte je do břišní dutiny a přidejte k nim petrželku.
- Ředkvičky omyjte, osušte a promíchejte s 4 lžícemi olivového oleje a špetkou soli. Česnek oloupejte, nakrájejte na plátky a přimíchejte k ředkvičkám.
- Na mírném ohni rozehřejte litinovou pánev a zahřejte v ní olivový olej. Doprostřed pánve položte pstruha, pokud je příliš dlouhý, ohněte ho nebo mu uřízněte ocasní část a položte ji vedle něj. Kolem ryby naskládejte ředkvičky i s česnekem. Ředkvičky obracejte kleštěmi, aby byly opečené ze všech stran. Jakmile ryba začne zlátnout a pustí se ode dna, opatrně ji pomocí kovové špachtle obraťte a dopečte z druhé strany. Zpravidla to trvá 2–3 minuty z každé strany. Pánev s rybou přiklopte, přesuňte na nepřímé teplo a nechte 3 minuty dopéct. Správně upečenou rybu poznáte tak, že má v nejsilnější části teplotu 60 °C a maso se snadno odděluje vidličkou.
- Rybu servírujte přímo v pánvi, ale pozor, pánev je velmi horká, nebo ji přesuňte na prkénko a opatrně vykostěte.
Grilovaný duhový pstruh s ředkvičkami Zdroj: Vaříme pod širákem