zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Pstruh pečený v solné krustě s mačkaným hráškem a mátou
Autor: Akademie kvality Pstruh pečený v solné krustě s mačkaným hráškem a mátou

Pstruh pečený v solné krustě s mačkaným hráškem a mátou

Hodnoceno: 4x
I když ryby zrovna nevyhledáváte, ochutnat alespoň jednou za život pstruha je zkrátka povinnost. Většinou ovšem nezůstane jenom u jedné degustace a tuto oblíbenou rybu začnete sami aktivně vyhledávat. A co teprve až zkusíte naši úpravu v solné krustě z bílků. Rybky díky ní budou krásně šťavnaté a zároveň krásně ochucené bylinkami. Jestliže si potrpíte na originální přílohy, inspirujte se naší přípravou hrášku se šalotkou, česnekem a nasekanou čerstvou mátou.
do 1,5 hodiny
2–4 porce

reklama

Postup

  1. Pstruhy vykuchejte a očistěte. Zlehka je uvnitř osolte a opepřete a vložte do nich tymián, mátu nebo jinou oblíbenou bylinku.
  2. Bílky ušlehejte do tuhého sněhu, přidejte hrubozrnnou sůl a dobře promíchejte. Plech vyložte pečicím papírem a na něj rozložte půlku směsi z bílků. Na ni položte připravené pstruhy...
  3. ... a poté je překryjte zbytkem sněhu.
  4. Pečte v rozehřáté troubě na 200 °C cca 20–25 minut.
  5. Mezitím rozehřejte máslo a zpěňte na něm šalotku a česnek, obojí nakrájené nadrobno.
  6. Přidejte hrášek a zalijte vývarem. Deset minut provařte a poté rozmačkejte vidličkou. 
  7. Dochuťte solí, pepřem a nasekanou mátou.

PRIMA TIP: Jak na první pohled poznat čerstvou rybu? Má výrazně lesklou a napjatou kůži, tmavě červené až fialové žábry bez slizu nebo pěny, jasné a vypouklé nezakalené oči a příjemně voní. Dalším vodítkem mohou být také značky kvality potravin (např. Regionální potravina nebo Klasa). 

Pstruh pečený v solné krustě s mačkaným hráškem a mátou
Autor: Akademie kvality Pstruh pečený v solné krustě s mačkaným hráškem a mátou
Pstruh pečený v solné krustě s mačkaným hráškem a mátou
Autor: Akademie kvality Pstruh pečený v solné krustě s mačkaným hráškem a mátou

reklama

Související témata: pstruh , sladkovodní ryby , hrášek , Hlavní jídla