Suroviny
Postup přípravy
- Pstruhy vykuchejte a očistěte. Zlehka je uvnitř osolte a opepřete a vložte do nich tymián, mátu nebo jinou oblíbenou bylinku.
- Bílky ušlehejte do tuhého sněhu, přidejte hrubozrnnou sůl a dobře promíchejte. Plech vyložte pečicím papírem a na něj rozložte půlku směsi z bílků. Na ni položte připravené pstruhy...
- ... a poté je překryjte zbytkem sněhu.
- Pečte v rozehřáté troubě na 200 °C cca 20–25 minut.
- Mezitím rozehřejte máslo a zpěňte na něm šalotku a česnek, obojí nakrájené nadrobno.
- Přidejte hrášek a zalijte vývarem. Deset minut provařte a poté rozmačkejte vidličkou.
- Dochuťte solí, pepřem a nasekanou mátou.
PRIMA TIP: Jak na první pohled poznat čerstvou rybu? Má výrazně lesklou a napjatou kůži, tmavě červené až fialové žábry bez slizu nebo pěny, jasné a vypouklé nezakalené oči a příjemně voní. Dalším vodítkem mohou být také značky kvality potravin (např. Regionální potravina nebo Klasa).
Pstruh pečený v solné krustě s mačkaným hráškem a mátou 2 Zdroj: Akademie kvality
Pstruh pečený v solné krustě s mačkaným hráškem a mátou 3 Zdroj: Akademie kvality