Akademie kvality

Pstruh pečený v solné krustě s mačkaným hráškem a mátou

Moje hodnocení
4x

I když ryby zrovna nevyhledáváte, ochutnat alespoň jednou za život pstruha je zkrátka povinnost. Většinou ovšem nezůstane jenom u jedné degustace a tuto oblíbenou rybu začnete sami aktivně vyhledávat. A co teprve až zkusíte naši úpravu v solné krustě z bílků. Rybky díky ní budou krásně šťavnaté a zároveň krásně ochucené bylinkami. Jestliže si potrpíte na originální přílohy, inspirujte se naší přípravou hrášku se šalotkou, česnekem a nasekanou čerstvou mátou.

2 porce
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Pstruhy vykuchejte a očistěte. Zlehka je uvnitř osolte a opepřete a vložte do nich tymián, mátu nebo jinou oblíbenou bylinku.
  2. Bílky ušlehejte do tuhého sněhu, přidejte hrubozrnnou sůl a dobře promíchejte. Plech vyložte pečicím papírem a na něj rozložte půlku směsi z bílků. Na ni položte připravené pstruhy...
  3. ... a poté je překryjte zbytkem sněhu.
  4. Pečte v rozehřáté troubě na 200 °C cca 20–25 minut.
  5. Mezitím rozehřejte máslo a zpěňte na něm šalotku a česnek, obojí nakrájené nadrobno.
  6. Přidejte hrášek a zalijte vývarem. Deset minut provařte a poté rozmačkejte vidličkou.
  7. Dochuťte solí, pepřem a nasekanou mátou.

PRIMA TIP: Jak na první pohled poznat čerstvou rybu? Má výrazně lesklou a napjatou kůži, tmavě červené až fialové žábry bez slizu nebo pěny, jasné a vypouklé nezakalené oči a příjemně voní. Dalším vodítkem mohou být také značky kvality potravin (např. Regionální potravina nebo Klasa).

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademie kvality


Přečtěte si také

Recepty