Suroviny
- pstruh 2 ks
- sušený tymián 4 snítky
- hladkolistá petržel 1 hrst
- bobkový list 2 ks
- citron 1–2 ks
- máslo 80 g
- šalotka 2 ks
- pórek 1 ks
- řapíkatý celer 1 řapík
- žampiony 3–4 ks
- víno (suchý ryzlink) 250 ml
- rybí vývar 100 ml
- vermut 10 ml
- rajčata (nakrájená na kostičky (jen dužina)) 2 ks
- kopr (najemno nasekaný ) 2 lžíce
- sůl
Postup přípravy
- Vykuchané ryby naplňte snítkami tymiánu, petrželkou a bobkovými listy. Zakapejte je citronovou šťávou, osolte a opepřete.
- V kastrolu rozehřejte máslo a opečte na něm na kousky nakrájenou zeleninu. Přidejte na plátky nakrájené žampiony, navrch položte ryby a ještě jednou je zakapejte citronovou šťávou.
- Podlijte vínem a vývarem a přikryté duste asi 15 minut na velmi nízkém stupni.
- Ryby vyndejte a položte na dostatečně velké talíře. Šťávu z hrnce propasírujte, přidejte k ní vermut, citronovou šťávu, máslo, kostičky rajčat a kopr a dostatečně osolte. Omáčku vlijte na talíře k rybě a podávejte ji s bramborami. Hodí se i smetanový křen a hlávkový salát.
Slavnostní pstruh na ryzlinku 2 Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD