Skořicové kynuté šneky s citronovo-makovou náplní

Moje hodnocení
2x

Skandinávské stáčené pečivo vonící skořicí a dalším kořením teplých krajů už obíhá světovými kuchyněmi nějaký ten rok. A jako by se cestou stále zlepšovalo a nabíralo další nápady!

10 porcí
45 minut
skandinávská

Těsto

Náplň

Na potření

Postup přípravy

  1. Do mísy nebo nádoby robotu dejte droždí a pár lžiček cukru. Přelijte teplým mlékem a zlehka promíchejte. Nechte asi 5 až 10 minut stát, až droždí zpění.
  2. Do směsi pak přidejte zbytek cukru a změklé máslo. Hnětacím hákem při malých otáčkách nebo ručně zpracujte, až se máslo rozdělí na kousky. Přidejte rozšlehaná vejce, sůl, skořici a citronovou kůru a promíchejte. Pak postupně zapracovávejte mouku.
  3. Až bude v těstě všechny mouka, zvyšte otáčky a vypracujte hladké, mírně lepkavé těsto, které se ale už nechytá stěn nádoby – pokud by tomu tak bylo, zapracujte do něj ještě trochu mouky.
  4. Těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a ještě asi 2 minuty hněťte. Těsto by mělo být hladké a pružné. Přesuňte ho do velké vymazané mísy, na povrchu potřete máslem, přikryjte suchou utěrkou a nechte na teplém místě 1 až 1½ hodiny kynout, až zdvojnásobí objem.
  5. Mezitím si připravte náplň. V misce promíchejte máslo s cukrem a citronovou kůrou do pěny. Vmíchejte vanilku, kardamom a mák, nakonec mouku a nechte stranou.
  6. Troubu předehřejte na 180 °C a dva plechy vyložte papírem na pečení. Vykynuté těsto na pracovní ploše vybouchejte, rozdělte na 10 kousků a z každého vyválejte obdélník asi ½ cm vysoký.
  7. Na každý kus těsta rozetřete náplň, asi po 2 vrchovatých lžících, dole ponechte asi 1cm okraj volný. Každý potřený kus těsta stočte a na spodku těsto zmáčkněte k sobě, aby se nerozbalovalo. Otočte švem dolů a rozkrojte po délce napůl. Položte řezem nahoru (aby byly vidět vrstvy), v horní části spojte k sobě, pak obě půlky stočte a dole opět spojte. Nakonec stočte vzniklý „provázek“ jako šnek a klaďte na plech, po 5 šnekách na každý.
  8. Potřete směsí promíchanou z uvedených surovin, vložte do trouby a pečte 25 až 30 minut dozlatova.
PRIMA TIP: Je možné, že během pečení trochu náplně vyteče, ale tyhle přípečky si schovejte pro sebe jako báječnou pochoutku.

Chcete raději klasiku? Z kynutého těsta upečte buchty s náplní podle našeho videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty