Těsto
- droždí (čerstvé droždí) 25 g
- plnotučné mléko o teplotě 36–37 °C 250 ml
- zchladlé rozpuštěné máslo 80 g
- cukr krupice 40 g
- světlá chlebová mouka 400–500 g
- mletý kardamom 2 lžičky
- sůl 1 lžička
- rozšlehané vejce 1 ks
Náplň
- máslo (změklé máslo) 50 g
- světlý třtinový cukr 70 g
- kvalitní čokoládová pomazánka (např. Nutella) 4 vrchovaté lžíce
- hladká mouka 1 lžíce
- kvalitní mléčná čokoláda nasekaná na kousky 50 g
- rozšlehané vejce na potření 1 ks
- zlatý sirup 2–3 lžíce
- lehce opražené lískové oříšky nasekané nahrubo 1 velká hrst
- hluboký plech vymazaný máslem
Postup přípravy
- Droždí rozdrobte do mléka a míchejte, dokud se nerozpustí. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte vzejít na teplém místě.
- Dejte do velké mísy, přilijte rozpuštěné máslo, nechte asi minutu odstát, a přisypejte cukr. Pak začněte po částech přidávat mouku se solí a kardamomem a přitom hněťte vařečkou, dokud nezískáte pružné, ale pořád trochu lepivé těsto. Spolu s moukou ke konci zapracujte i půlku rozšlehaného vejce. Přikryjte fólií a nechte asi 30 minut kynout.
- Máslo, cukr, mouku a čokoládovou pomazánku a rozmixujte na hladkou pastu. Těsto vyndejte na pomoučený vál, ručně prohněťte, případně přidejte ještě trochu mouky a vyválejte na obdélníkový plát o velikosti asi 30 x 40 cm. Potřete čokoládovou pastou, posypejte nasekanou čokoládou, pevně srolujte a nakrájejte na 16 stejných dílů.
- Naskládejte těsně vedle sebe do připraveného pekáče, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout ještě 20 minut. (Pokud máte rádi pečivo s opečenými okraji, můžete použít plechy 2 a dát šnekům víc místa.)
- Předehřejte si troubu na 200 °C, potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct. Za 8–10 minut by měly být hotové.
- Ihned po vyndání na každý naneste trochu sirupu a přikryjte lehce navlhčenou utěrkou.
Kynuté čokoládové šneky Zdroj: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody