Těsto
- droždí (čerstvé ) 25 g
- plnotučné mléko (o teplotě 36–37 °C) 250 ml
- máslo (zchladlé rozpuštěné ) 80 g
- cukr krupice 40 g
- pšeničná chlebová mouka 400–500 g
- kardamom (mletý ) 2 lžičky
- vejce (rozšlehané ) 1 ks
- sůl 1 lžička
Náplň
- máslo (změklé ) 50 g
- třtinový cukr (světlý ) 70 g
- nutella (kvalitní čokoládová pomazánka) 4 vrchovaté lžíce
- hladká mouka 1 lžíce
- mléčná čokoláda (kvalitní,nasekaná na kousky) 50 g
- vejce (rozšlehané,na potření) 1 ks
- sirup (zlatý ) 2–3 lžíce
- lískové ořechy (lehce opražené,nasekané nahrubo) 1 velká hrst
- plech (hluboký plech vymazaný máslem)
Postup přípravy
- Droždí rozdrobte do mléka a míchejte, dokud se nerozpustí. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte vzejít na teplém místě.
- Dejte do velké mísy, přilijte rozpuštěné máslo, nechte asi minutu odstát, a přisypejte cukr. Pak začněte po částech přidávat mouku se solí a kardamomem a přitom hněťte vařečkou, dokud nezískáte pružné, ale pořád trochu lepivé těsto. Spolu s moukou ke konci zapracujte i půlku rozšlehaného vejce. Přikryjte fólií a nechte asi 30 minut kynout.
- Máslo, cukr, mouku a čokoládovou pomazánku a rozmixujte na hladkou pastu. Těsto vyndejte na pomoučený vál, ručně prohněťte, případně přidejte ještě trochu mouky a vyválejte na obdélníkový plát o velikosti asi 30 x 40 cm. Potřete čokoládovou pastou, posypejte nasekanou čokoládou, pevně srolujte a nakrájejte na 16 stejných dílů.
- Naskládejte těsně vedle sebe do připraveného pekáče, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout ještě 20 minut. (Pokud máte rádi pečivo s opečenými okraji, můžete použít plechy 2 a dát šnekům víc místa.)
- Předehřejte si troubu na 200 °C, potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct. Za 8–10 minut by měly být hotové.
- Ihned po vyndání na každý naneste trochu sirupu a přikryjte lehce navlhčenou utěrkou.
Kynuté čokoládové šneky Zdroj: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody