Bronte Aurell

Kynuté čokoládové šneky

Moje hodnocení
4x

Na kynutých šnecích je skvělé, že se dají dělat s nejrůznějšími druhy náplní. Tyhle čokoládové jsou skvělou alternativou, když máte chuť na něco jiného než na tradiční skořicové. Kupovaná čokoládová pomazánka mívá tendenci se připalovat, a proto zkuste tuhle vychytanou náplň, se kterou se vám určitě povedou.

16 porcí
90 minut
skandinávská

Těsto

  • droždí (čerstvé droždí) 25 g
  • plnotučné mléko o teplotě 36–37 °C 250 ml
  • zchladlé rozpuštěné máslo 80 g
  • cukr krupice 40 g
  • světlá chlebová mouka 400–500 g
  • mletý kardamom 2 lžičky
  • sůl 1 lžička
  • rozšlehané vejce 1 ks

Náplň

  • máslo (změklé máslo) 50 g
  • světlý třtinový cukr 70 g
  • kvalitní čokoládová pomazánka (např. Nutella) 4 vrchovaté lžíce
  • hladká mouka 1 lžíce
  • kvalitní mléčná čokoláda nasekaná na kousky 50 g
  • rozšlehané vejce na potření 1 ks
  • zlatý sirup 2–3 lžíce
  • lehce opražené lískové oříšky nasekané nahrubo 1 velká hrst
  • hluboký plech vymazaný máslem

Postup přípravy

  1. Droždí rozdrobte do mléka a míchejte, dokud se nerozpustí. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte vzejít na teplém místě.
  2. Dejte do velké mísy, přilijte rozpuštěné máslo, nechte asi minutu odstát, a přisypejte cukr. Pak začněte po částech přidávat mouku se solí a kardamomem a přitom hněťte vařečkou, dokud nezískáte pružné, ale pořád trochu lepivé těsto. Spolu s moukou ke konci zapracujte i půlku rozšlehaného vejce. Přikryjte fólií a nechte asi 30 minut kynout.
  3. Máslo, cukr, mouku a čokoládovou pomazánku a rozmixujte na hladkou pastu. Těsto vyndejte na pomoučený vál, ručně prohněťte, případně přidejte ještě trochu mouky a vyválejte na obdélníkový plát o velikosti asi 30 x 40 cm. Potřete čokoládovou pastou, posypejte nasekanou čokoládou, pevně srolujte a nakrájejte na 16 stejných dílů.
  4. Naskládejte těsně vedle sebe do připraveného pekáče, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout ještě 20 minut. (Pokud máte rádi pečivo s opečenými okraji, můžete použít plechy 2 a dát šnekům víc místa.)
  5. Předehřejte si troubu na 200 °C, potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct. Za 8–10 minut by měly být hotové.
  6. Ihned po vyndání na každý naneste trochu sirupu a přikryjte lehce navlhčenou utěrkou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bronte Aurell

Knihy Omega - kuchařky Bronte Aurell

Sbírka více než 60 receptů na výborné koláče, sušenky, dorty a další dezerty z celé Skandinávie.

Lahodné ovocné koláče, sušenky, krémové cukrovinky, domácí buchty, pečivo i chleba – to vše je oslavou skutečného skandinávského pečení v celé své kráse.

FIKA je švédské slovo znamenající setkat se u šálku kávy nebo čaje a zakousnout něco dobrého. A je to také slovo pro pochoutku. Švédové si tradičně udělají dvě takové přestávky během každodenního shonu na setkání s rodinou, kolegy, přáteli i dětmi.

HYGGE je slovo, které vzniklo v Norsku, ale nyní je používáno hlavně v Dánsku. Znamená „vznešený stav útulnosti, který cítíte, když jste se svými blízkými“. Hygge může být vylepšeno krbem, dobrým filmem, šálkem něčeho teplého...

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty