Suroviny
- Vejce 1 ks
- Cukr 80 g
- Máslo 80 g
- Citron 1 ks
- vanilkový lusk 1 ks
- hladká mouka 450 g
- instantní droždí 7 g
- plnotučné mléko 260 ml
Náplň
- změklé máslo 100 g
- Cukr 110 g
- mletá skořice 1 lžička
Dokončení
- rozpuštěné máslo na potření
Postup přípravy
- V kuchyňském robotu našlehejte vejce a nejdříve přidejte veškeré mokré suroviny, tedy rozpuštěné máslo a teplé mléko. Následně přidejte prosátou mouku, cukr, zrníčka z vanilkového lusku, kůru z jednoho citronu a instantní droždí. Vše vypracujte v hladké těsto. Dle potřeby můžete přidat ještě trochu mouky.
- Těsto nechte 70 až 90 minut vykynout na teplém místě a mezitím promíchejte cukr se skořicí na náplň.
- Vykynuté těsto rozválejte do pravidelného obdélníku, pomažte změklým máslem a posypejte skořicovým cukrem. Těsto srolujte a ostrým nožem nakrájejte na pravidelné kusy přibližně 3 cm široké. Přendejte na plech s pečicím papírem a nechte ještě 40 minut nakynout.
- Pečte na 170 °C přibližně 20 až 30 minut. Po vyjmutí z trouby potřete šneky rozehřátým máslem. Podávejte teplé s hrnkem mléka.