Těsto:
- hladká mouka 500 g
- droždí (čerstvé) 1/2 kostky (22 g)
- třtinový cukr 60 g
- čerstvé mléko 250 ml
- máslo 60 g
- sůl 1 špetka
- vejce (velikost M; pokojové teploty) 1 ks
Maková náplň:
- čerstvé mléko 100 ml
- máslo 40 g
- třtinový cukr 80 g
- vanilkový cukr 1 ks
- mletý mák 100 g
Na dokončení:
- vejce (vyšlehané na potření) 1 ks
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy:
- Nachystejte si kynuté těsto. Mouku prosejte do mísy od robota, přidejte droždí a cukr. Mléko s máslem zahřejte v rendlíku tak, aby se ohřálo a máslo rozpustilo – nesmí to být horké!
- Poté máslovou směs přelijte do mísy k mouce, přidejte sůl a vejce. Pomocí nástavce ve tvaru háku propracujte těsto. Mělo by se krásně odlepit od okrajů mísy. Pokud se to nedaří, je moc lepivé, můžete přidat trošinku mouky (pozor, ne moc, ať není výsledný moučník suchý).
- Z těsta vytvarujte kouli, přendejte ji zpět do mísy, přiklopte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout 1 hodinu.
- Mezitím si připravte makovou náplň. V rendlíku rozehřejte mléko s máslem a cukry. Vmíchejte mák a za stálého míchání při střední teplotě vařte, dokud náplň nezhoustne, stačí 3 minuty.
- Poté odstavte a nechte vychladnout. Nakynuté těsto rozválejte na pracovní ploše na obdélník o tloušťce asi 3 mm. Potřete směsí máku, klidně až do krajů. Rolujte jako roládu od té delší strany, vždy trošku přitlačte, ať je co nejpevnější.
- Nožíkem nakrájejte šneky, asi 3 cm široké. Rozložte je dál od sebe na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout ještě 30 minut.
- Troubu rozehřejte na 180 °C. Nakynuté šneky potřete vyšlehaným vejcem a pečte dozlatova, asi 18 minut, podle velikosti. Vždy pečte nejprve jeden plech, poté druhý. Upečené šneky nechte (i s plechem) na kuchyňské mřížce vychladnout. Posypte zlehka moučkovým cukrem a podávejte.
Máte rádi mák? Upečte si makovec s citronovou polevou podle videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE: Makovec s citronovou polevou
Nebo tu máme další sladké šneky: