Suroviny
- hladká mouka 250 g
- vlažné mléko 125 ml
- Žloutek 1 ks
- rozpuštěné máslo 50 g
- cukr krupice 50 g
- domácí vanilkový cukr 1 lžíce
- kůra z jednoho bio citrónu
- špetka soli
- mouka na podsypání a máslo na vymazání formy
Kvásek
- čerstvé droždí 1/2 kostky (21 g)
- cukr krupice 1 lžička
- Mléko 3 lžíce
Náplň
- povolené máslo 60 g
- mletá skořice 1 a 1/2 lžičky
- cukr krupice 2 lžíce
- rozpuštěné máslo na promazávání 20 g
- jablka, oloupaná a nastrouhaná 500 g
- Máslo 1 lžíce
- žloutek a trocha mléka na pomazání
Článek
22 nápadů na moučníky z kynutého těsta
Kynuté těsto je pro mnoho kuchařek strašák, ale jakmile ho jednou pokoříte, zjistíte, že práce s ním není nic extra složitého. A výsledkem je nadýchané vláčné těsto, do...
Postup přípravy
- Nejprve si připravte kvásek: Do misky rozdrobte droždí, přidejte vlažné mléko a cukr. Vše společně promíchejte, dejte na teplé místo, přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek (trvá to přibližně 10–15 minut).
- Ve druhé míse (od robota) prosejte mouku, přidejte hotový kvásek, oba druhy cukru, žloutek, sůl, máslo, kůru z citronu a mléko. Robota nechte uhnětat hladké těsto, které se nelepí.
- Těsto poté zaprašte trochou hladké mouky, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Trvat to bude přibližně hodinu.
- Než těsto nakyne, očistěte jablka, která nastrouhejte na hrubém struhadle a krátce poduste na másle.
- Povolené máslo smíchejte s cukrem a skořicí. Formu vymažte máslem a horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C. Rozehřejte si máslo na promazávání.
- Jakmile těsto nakyne, rozválejte ho na moukou posypané ploše a potřete připravenou směsí z másla, skořice a cukru. Na tuto směs rozprostřete jablka a těsto zaviňte.
- Rozkrájejte ho na stejná asi 2 cm široká kolečka, která vkládejte do formy. Části mezi jednotlivými kolečky promazávejte rozpuštěným máslem.
- Kolečky naplněnou formu pak pomažte žloutkem smíchaným s mlékem. Pečte 25–30 minut.