Suroviny
- hladká mouka 250 g
- mléko (vlažné ) 125 ml
- žloutek 1 ks
- máslo (rozpuštěné ) 50 g
- cukr krupice 50 g
- vanilkový cukr (domácí) 1 lžíce
- citronová kůra (bio ) z 1 citronu
- mouka (na podsypání formy)
- máslo (na vymazání formy)
- sůl špetka
Kvásek
- droždí (čerstvé ) 1/2 kostky (21 g)
- cukr krupice 1 lžička
- mléko 3 lžíce
Náplň
- máslo (povolené ) 60 g
- mletá skořice 1 a 1/2 lžičky
- cukr krupice 2 lžíce
- máslo (rozpuštěné,na promazávání) 20 g
- jablka (oloupaná a nastrouhaná) 500 g
- maso 1 lžíce
- žloutek (na pomazání)
- mléko (na pomazání) trocha
Článek
22 nápadů na moučníky z kynutého těsta
Kynuté těsto je pro mnoho kuchařek strašák, ale jakmile ho jednou pokoříte, zjistíte, že práce s ním není nic extra složitého. A výsledkem je nadýchané vláčné těsto, do...
Postup přípravy
- Nejprve si připravte kvásek: Do misky rozdrobte droždí, přidejte vlažné mléko a cukr. Vše společně promíchejte, dejte na teplé místo, přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek (trvá to přibližně 10–15 minut).
- Ve druhé míse (od robota) prosejte mouku, přidejte hotový kvásek, oba druhy cukru, žloutek, sůl, máslo, kůru z citronu a mléko. Robota nechte uhnětat hladké těsto, které se nelepí.
- Těsto poté zaprašte trochou hladké mouky, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Trvat to bude přibližně hodinu.
- Než těsto nakyne, očistěte jablka, která nastrouhejte na hrubém struhadle a krátce poduste na másle.
- Povolené máslo smíchejte s cukrem a skořicí. Formu vymažte máslem a horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C. Rozehřejte si máslo na promazávání.
- Jakmile těsto nakyne, rozválejte ho na moukou posypané ploše a potřete připravenou směsí z másla, skořice a cukru. Na tuto směs rozprostřete jablka a těsto zaviňte.
- Rozkrájejte ho na stejná asi 2 cm široká kolečka, která vkládejte do formy. Části mezi jednotlivými kolečky promazávejte rozpuštěným máslem.
- Kolečky naplněnou formu pak pomažte žloutkem smíchaným s mlékem. Pečte 25–30 minut.