Suroviny
- máslo (změklé) 75 g
- cukr krystal 45 g
- sůl 1 větší špetka
- kardamom 1 lžička
- mléko 250 ml
- kvasnice (čerstvé) 35 g
- hladká mouka 400 g
Náplň
- máslo 75 g
- cukr krystal 45 g
- mletá skořice 1 lžíce
- kardamom 1 větší špetka
Na potírání
- vejce (lehce rozšlehané) 1 ks
- cukr krystal (na posypání)
Postup přípravy
- Ve velké míse smíchejte máslo, cukr, sůl a kardamon.
- Mléko ohřejte na 37 stupňů, pak ho odstavte z plotny a rozdrobte do něj kvasnice.
- Vše dobře promíchejte a nalijte do směsi másla.
- Pak postupně přidávejte mouku a vše vypracujte do mírně lepivého těsta. S moukou opatrně, když dáte příliš mnoho mouky, výrobky budou příliš suché. Ideální konzistence je, když se těsto maličko lepí na prsty.
- Těsto přikryjte čistou utěrkou a dejte kynout na teplé místo asi 45 minut.
- Mezitím si v hrnci rozpustěte máslo, přidejte cukr, skořici a kardamon. Hotovou směs dejte zatuhnout do lednice.
- Když těsto vykyne, vyválejte plát cca. 40 x 50 cm. Po celé ploše na něj rozetřete náplň.
- Těsto přeložte jako dopis, aby na sobě ležely tři vrstvy (jako při skládání dopisního papíru).
- Pak těsto nakrájejte na proužky asi 3 cm široké. Každý proužek těsta zatočte kolem prstu do podoby uzlu tak, aby konce byly schovány dole.
- Na závěr všechny šneky nechte na plechu vykynout ještě půl hodiny.
- Troubu předehřejte na 250 stupňů, potřete šneky vajíčkem a posypte cukrem.
- Šneky pečte asi 10 minut.