Suroviny
- hladká mouka 250 g
- droždí (čerstvé ) 21 g
- rostlinné mléko (vlažné ) 125 ml
- vejce (na pomazání) 1 ks
- žloutek 1 ks
- máslo (rozpuštěné rostlinné ) 25 g
- cukr krystal 1 lžíce
- sůl špetka
Náplň
- máslo (rostlinné ) 60 g
- cukr krystal 5 lžic
- skořice 2 lžičky
- jablka 2 ks
- čerstvé švestky (případně i sušené) 8 ks
Postup přípravy
- Do rendlíku nalijte část rostlinného mléka a lehce zahřejte. Přidejte větší špetku z mouky, cukru, všechno droždí a nechte vzejít kvásek.
- Do větší mísy vsypte všechnu hladkou mouku. Přidejte vzešlý kvásek, zbytek mléka, žloutek, rozpuštěné máslo, cukr a špetku soli.
- Vše společně zapracujte a vytvořte hladké těsto. Pro ulehčení práce můžete použít kuchyňský robot. Přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte alespoň hodinu kynout.
- Vytvořte si náplň. Rostlinné máslo rozehřejte v rendlíku, přidejte cukr, skořici a nechte rozpustit.
- Stáhněte z plamene. Jablka i švestky zbavte jádřince a pecek a nakrájejte na malé kostičky. Přidejte do rendlíku a dobře promíchejte.
- Troubu rozehřejte na 180 °C, program horkovzduch.
- Z vykynutého těsta vyválejte na pomoučeném vále plát těsta cca 5 mm tlustý. Potřete ho celý připravenou náplní a zarolujte.
- Odměřte si, aby vám z těsta vyšlo 10–12 kusů a roli těsta naporcujte. Jednotlivé šneky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Vejce rozšlehejte a šneky potřete, poté vložte do rozehřáté trouby. Pečte 25–30 minut.
- Po vytažení z trouby nechte vychladnout.