Suroviny
- Máslo 75 g
- kuřecí stehna bez kůže 8 ks
- šalotky, rozpůlené 6 ks
- řapíkatý celer, nakrájený 4 řapíky
- jablečná šťáva nebo cider 300 ml
- kvalitní drůbeží vývar, horký 300 ml
- crème fraîche nebo tučná zakysaná smetana 200 ml
- pevná jablka jako je reneta, zbavená jaderníku a nakrájená na klínky 4 ks
- sůl a čerstvě namletý pepř
- nakrájená pažitka k podávání 3 lžíce
Postup přípravy
- Asi 50 g másla rozehřejte v silnostěnném kastrolu a opečte na něm ze všech stran stehna. Přidejte šalotku a celer a smažte ještě několik minut.
- Vlijte jablečnou šťávu a vývar a podle chuti osolte a opepřete. Kastrol pevně přikryjte, například alobalem, a maso duste asi 20 minut nebo až bude měkké.
- Vlijte crѐme fraȋche a zprudka povařte 1 minutu.
- Zbylé máslo rozehřejte v pánvičce na středním stupni. Přidejte klínky jablek a smažte je 5 mInut, až lehce zezlátnou. Vmíchejte ke kuřeti. Podávejte posypané nakrájenou pažitkou.