Suroviny
- slanina 100 g
- cibule (střední) 1 ks
- česnek 3 stroužky
- žampiony (nebo hříbky) 400 g
- sůl (dle chuti)
- vývar (zeleninový nebo kuřecí, příp. voda) 200 ml
- mletá sladká paprika 1/2 lžičky
- dijonská hořčice 1/2 lžičky
- smetana ke šlehání 200 g
- petrželka 1 hrst
- jasmínová rýže (v suchém stavu) 150 g
Postup přípravy:
-
Cibuli a česnek zbavte slupky a nakrájejte nadrobno. Žampiony důkladně omyjte, odkrojte konce nožiček a nakrájejte na plátky.
-
Slaninu nakrájejte na kostičky. V hlubší pánvi orestujte slaninu, dokud nepustí tuk a nevyškvaří se, poté přidejte cibuli a česnek a orestujte do sklovita.
-
Nyní přidejte žampiony, orestujte, osolte, přidejte mletou papriku a zalijte vodou nebo vývarem, duste, dokud žampiony nezměknou.
-
Nakonec přidejte smetanu spolu s hořčicí a ještě chvíli provařte, dokud se smetana nezredukuje a nevznikne krémová konzistence omáčky. Mezitím uvařte rýži.
-
Pokud máte rýžovar, tak v rýžovaru. Po uvaření rýži rozprostřete na plech a nechte chvíli zchladnout, aby se jednotlivá zrnka rýže oddělila. Pokud nemáte rýžovar, připravte rýži tak, že ji nasypte do hrnce a přidejte dvojnásobek vody.
-
Rýži osolte a vařte pozvolna na středním stupni. Trvá to cca 20 minut. Poté rýži stejně jako po uvaření v rýžovaru rozprostřete na plech a nechte vysušit, aby se zrnka oddělila.
-
Podávejte s houbovým ragú a na talíři ozdobte najemno nasekanou petrželkou.
Další recepty se smetanovou omáčkou najdete na našem webu:
Nebo co takový Stroganov? Vyzkoušejte ho podle našeho videoreceptu!
Kompletní recept najdete ZDE