Suroviny
- mrkev 2 ks
- petržel 1 ks
- celer 1 ks
- cibule 1 ks
- brambory 400 g
- šalvěj 10 ks
- sůl
- kuřecí stehno 2 ks, po 300 g
- kmín 1 lžička
- voda asi 500 ml
- kurkuma 1 lžička
- dijonská hořčice 1 a 1/2 lžíce
- máslo 50 g
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 170 °C.
- Zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky. Brambory rozpulte, pěkné bio brambory ponechte ve slupce. Vše promíchejte v litinovém hrnci s šalvějovými lístky a osolte.
- Maso osolte, opepřete, posypte kmínem a rozdělte příčným řezem v kloubu na horní a spodní díl. Naskládejte na zeleninu.
- Ve vodě rozmíchejte kurkumu a hořčici a přelijte přes maso, stehna by měla být do dvou třetin potopená. Položte na něj plátky másla. Hrnec přiklopte poklicí a vložte do vyhřáté trouby. Pečte zhruba 2 hodiny, občas zkontrolujte a přelijte výpekem. Případně přilijte trochu vody nebo pečte posledních 15 minut bez poklice, je-li omáčka příliš vodová.
- Jakmile stehna zezlátnou, maso změkne a odděluje se od kosti, osolte či opepřete a podávejte se zeleninou a bramborami.