návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Pečená kuřecí stehna s kurkumou a hořčicí

Hodnoceno: 0x
2 porce
nad 2 hodiny
Pečená kuřecí stehna s kurkumou a hořčicí
Autor: Nová biokuchařka Hanky Zemanové Pečená kuřecí stehna s kurkumou a hořčicí
Při přípravě masových receptů oslovila Hanka Zemanová šéfkuchaře Davida Šaška, člena Aliance výživových poradců, který rád vaří z biomasa pro jeho plnou chuť.

Článek

Nejlepší recepty na kuřecí stehna Foto:

22x lákavé recepty na kuřecí stehna v hlavní roli

Kuřecí stehna jsou velmi vděčný kus masa. Jsou sice o něco tučnější než prsa, ale díky tomu si za všech okolností zachovávají šťavnatost. Stehna můžete péct, dusit, smažit...

Postup

  1. Troubu předehřejte na 170 °C.
  2. Zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky. Brambory rozpulte, pěkné bio brambory ponechte ve slupce. Vše promíchejte v litinovém hrnci s šalvějovými lístky a osolte.
  3. Maso osolte, opepřete, posypte kmínem a rozdělte příčným řezem v kloubu na horní a spodní díl. Naskládejte na zeleninu.
  4. Ve vodě rozmíchejte kurkumu a hořčici a přelijte přes maso, stehna by měla být do dvou třetin potopená. Položte na něj plátky másla. Hrnec přiklopte poklicí a vložte do vyhřáté trouby. Pečte zhruba 2 hodiny, občas zkontrolujte a přelijte výpekem. Případně přilijte trochu vody nebo pečte posledních 15 minut bez poklice, je-li omáčka příliš vodová.
  5. Jakmile stehna zezlátnou, maso změkne a odděluje se od kosti, osolte či opepřete a podávejte se zeleninou a bramborami.

Kurkuma

Toto koření je tradičně velmi ctěno v jihovýchodní Asii, zejména v Indii, ale stejně tak ji považuje za cenný lék i moderní věda. Lidé v Indii věřili, že kurkuma pomáhá k zajištění prosperity a že čistí energetická centra v těle, tzv. čakry. Dr. Kamlesh ji považuje za klíčové přírodní antibiotikum. A moderní věda zjistila, že kurkuma je skvělý lék i prevence proti rakovině. Kromě toho má antiseptické a antibakteriální účinky, čistí krev a funguje jako obrana proti zánětům v těle.

Aktivní složka kurkumy se nazývá kurkumin a je mnohonásobně silnější v kombinaci s černým pepřem. Proto když restujete zeleninu nebo děláte základ na polévku, měla by kurkuma do pánve zamířit v doprovodu pepře.

NOVÁ BIOKUCHAŘKA HANKY ZEMANOVÉ

Nová biokuchařka Hanky Zemanové Foto:

První vydání Biokuchařky v roce 2005 působilo jako zjevení. Hanka Zemanová v ní používala spoustu zeleniny a relativně neznámých surovin, představovala biopokrmy a převážně bezmasá jídla. Poté napsala další velmi úspěšnou knihu Bioabecedář Hanky Zemanové, ve kterém filozofii bio vysvětlila pěkně zeširoka i do hloubky.

Po deseti letech přichází na trh s novou Biokuchařkou, kterou kompletně přepracovala. Obsahuje aktuální informace o biopotravinách, nových výživových trendech i ekologickém zemědělství. Přináší inspiraci na zdravý život pro každý den. Prozradí vám, kam se za tu dobu ve výživě sama posunula a co doma ráda vaří. S pomocí odborníků hodnotí objektivně nové trendy ve výživě (např. raw, bezlepkovou stravu, superpotraviny apod.) a poradí, jak se v nich vyznat a jak si udělat vlastní názor. Nezapomíná ani na zajímavé ekofarmáře a významné ekologické projekty. A protože dává přednost vegetariánským pokrmům, k tvorbě masových receptů přizvala vynikajícího šéfkuchaře Davida Šaška, člena Aliance výživových poradců.

Výsledkem je krásná kniha s 80 novými recepty a působivými fotografiemi.

Vydává Smart Press, www.smartpress.cz