Rakouské špekové knedlíky s houbovou omáčkou

Moje hodnocení
3x

Přestože s námi mnohá jídla sdílejí, nevaří Rakušané některá z nich úplně přesně stejně. A dobře je to vidět na knedlících, často v nich totiž nenajdete skoro žádnou mouku. Johann Lafer je rakouská kombinace Jaroslava Sapíka a Romana Pauluse – prostě mistr kuchař ctící národní kuchyni, ale s michelinským švihem. Toto je jeho variace na tradiční téma.

4 porce
60 minut
rakouská

Knedlíky

  • starší pečivo (housky, žemle, rohlíky) 200 g
  • mléko 150 ml
  • vejce 1 ks
  • trocha nastrouhaného muškátového oříšku
  • tyrolský špek nakrájený na kostičky 60 g
  • cibule nakrájená na kostičky 40 g

Houbová omáčka

  • lesní houby, ideálně lišky 600 g
  • cibule 1 ks
  • česnek 1 stroužek
  • máslo 2 lžíce
  • smetana na vaření 200 ml
  • vývar 100 ml
  • maizena (kukuřičný škrob) asi 10 g
  • nakrájená hladkolistá petržel 2 lžíce
  • smetana ke šlehání 2 lžíce
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

  1. Pečivo nakrájejte na kostičky a v míse je přelijte horkým mlékem. Směs osolte a opepřete. Přidejte petržel a vejce a opatrně promíchejte. Dochuťte muškátovým oříškem.
  2. V pánvi rozehřejte máslo a osmažte na něm tyrolský špek a cibuli. Přidejte je do těsta, propracujte a nechte 1 hodinu odpočívat.
  3. Dejte vařit vodu do velkého hrnce a osolte ji. Z odpočatého těsta tvarujte kulaté knedlíky velké asi jako tenisák, vkládejte je do vroucí vody, nechte vzkypět, pak zmírněte příkon a knedlíky nechte takzvaně táhnout 10 až 15 minut. Před podáváním je pak prohřejte v rozehřátém másle.
  4. Na omáčku očistěte houby, větší nakrájejte na plátky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  5. Rozehřejte máslo, houby zprudka osmažte, přidejte cibuli a česnek, osolte a opepřete. Zalijte smetanou a vývarem a na mírném stupni vařte, až budou houby měkké. Škrob rozmíchejte v troše studené vody a na závěr vlijte do omáčky, nechte jednou přejít var a pak stáhněte z plotýnky. Podle chuti osolte, opepřete, vmíchejte petržel a šlehačku. Podávejte s na másle opečenými knedlíky.

PRIMA TIP: Tohle je velmi lahůdková a jemná verze „špekových“ knedlíků, protože tzv. tyrolský špek je spíš sušená šunka, velmi podobná italskému prosciuttu nebo španělskému serranu. Můžete samozřejmě použít i jiný druh slaniny nebo špeku (předem vyškvařených spolu s cibulí), ale těsto pak bude přece jenom mnohem tučnější a těžší.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty