Knedlíky
- pečivo (starší pečivo (housky, žemle, rohlíky)) 200 g
- mléko 150 ml
- vejce 1 ks
- muškátový oříšek (nastrouhaného ) trocha
- tyrolský uzený špek (nakrájený na kostičky) 60 g
- cibule (nakrájená na kostičky) 40 g
Houbová omáčka
- houby (lesní, ideálně lišky) 600 g
- cibule 1 ks
- česnek 1 stroužek
- máslo 2 lžíce
- smetana na vaření 200 ml
- vývar 100 ml
- kukuřičný škrob (maizena ) asi 10 g
- hladkolistá petržel (nakrájená ) 2 lžíce
- smetana ke šlehání 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Pečivo nakrájejte na kostičky a v míse je přelijte horkým mlékem. Směs osolte a opepřete. Přidejte petržel a vejce a opatrně promíchejte. Dochuťte muškátovým oříškem.
- V pánvi rozehřejte máslo a osmažte na něm tyrolský špek a cibuli. Přidejte je do těsta, propracujte a nechte 1 hodinu odpočívat.
- Dejte vařit vodu do velkého hrnce a osolte ji. Z odpočatého těsta tvarujte kulaté knedlíky velké asi jako tenisák, vkládejte je do vroucí vody, nechte vzkypět, pak zmírněte příkon a knedlíky nechte takzvaně táhnout 10 až 15 minut. Před podáváním je pak prohřejte v rozehřátém másle.
- Na omáčku očistěte houby, větší nakrájejte na plátky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Rozehřejte máslo, houby zprudka osmažte, přidejte cibuli a česnek, osolte a opepřete. Zalijte smetanou a vývarem a na mírném stupni vařte, až budou houby měkké. Škrob rozmíchejte v troše studené vody a na závěr vlijte do omáčky, nechte jednou přejít var a pak stáhněte z plotýnky. Podle chuti osolte, opepřete, vmíchejte petržel a šlehačku. Podávejte s na másle opečenými knedlíky.
PRIMA TIP: Tohle je velmi lahůdková a jemná verze „špekových“ knedlíků, protože tzv. tyrolský špek je spíš sušená šunka, velmi podobná italskému prosciuttu nebo španělskému serranu. Můžete samozřejmě použít i jiný druh slaniny nebo špeku (předem vyškvařených spolu s cibulí), ale těsto pak bude přece jenom mnohem tučnější a těžší.