Těsto:
- máslo 250 g
- hladká mouka 450 g
- tvaroh 250 g
- kypřicí prášek do pečiva 7 g
Maková náplň:
- mletý mák 100 g
- mléko 150 ml
- cukr krupice 1 lžíce
- vanilkový cukr 1/2 sáčku
- med 1 lžíce
- rum 1 lžíce
- hřebíček (čerstvě tlučený) 2 ks
Tvarohová náplň:
- máslo (změklé) 20 g
- cukr krupice 20 g
- vanilkový cukr 20 g
- žloutek 2 ks
- měkký tvaroh 250 g
Na dokončení:
- čerstvé švestky 100 g
- meruňky 100 g
- vejce (na potření) 1 ks
Postup přípravy:
Ze změklého másla, mouky, tvarohu a kypřicího prášku vypracujte vláčné těsto. Pokud bude příliš lepivé, přidejte trochu mouky a znovu prohněťte. Těsto zabalte do fólie a nechte 30 minut odpočívat v lednici.
Na makovou náplň dejte mletý mák s mlékem do hrnce a přiveďte k varu. Přidejte oba cukry, med a za stálého míchání vařte 5–10 minut do změknutí. Nakonec vmíchejte rum a hřebíček.
Na tvarohovou náplň utřete změklé máslo s cukry a žloutky, poté přidejte tvaroh a dobře promíchejte.
Odleželé těsto vyválejte na plát (cca 40×60 cm) a rozkrájejte na čtyři pásy široké asi 10 cm. Do jejich středů naneste náplně a nakrájené ovoce (dva pásy udělejte s mákem a švestkami, dva s tvarohem a meruňkami), pásy zaviňte do roládek (švem dolů) a rozkrájejte na menší kousky. Z každého pásu vzniknou cca čtyři kousky.
Každý kousek z jedné strany nařízněte na čtyřech nebo pěti místech, prsty lehce rozevřete a položte na plech s pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte při 180 °C asi 25–30 minut dozlatova.
Kdo rád mák, nesmí vynechat makovec. A my pro vás máme i videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Makovec s citronovou polevou