Suroviny
- máslo 100 g
- moučkový cukr 100 g
- žloutek 1 ks
- hladká mouka 200 g
- sůl 1 špetka
Tvarohová náplň:
- vejce 4 ks
- cukr krupice 120 g
- tučný tvaroh (v kostce) 500 g
- crème fraîche (nebo hustá zakysaná smetana) 200 g
- smetana ke šlehání 50 ml
- kukuřičný škrob 15 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
- borůvky 200 g
Borůvková omáčka:
- borůvky 250 g
- cukr krupice 50 g
- citronová šťáva 1 lžíce
Postup přípravy:
- Na korpus prošlehejte změklé máslo společně s cukrem a žloutkem. Přidejte prosátou mouku, sůl a vypracujte hladké těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte ho vychladit do chladničky.
- Dortovou formu o průměru cca 20 cm vyložte pečicím papírem a troubu předehřejte na 170 °C.
- Odpočinuté těsto rozválejte a vyložte jím dno i boky formy. Těsto zatižte pečicím papírem s luštěninami a předpečte ho v předehřáté troubě cca 15–20 minut. Nechte vychladnout. Teplotu trouby snižte na 160 °C.
- Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte tvaroh, crème fraîche, smetanu, škrob a vanilkový extrakt a dobře promíchejte. Vmíchejte borůvky. Bílky vyšlehejte dotuha a po částech je opatrně vmíchejte do tvarohové náplně.
- Náplň rozetřete na předpečený korpus a pečte v předehřáté troubě cca 30–35 minut, pak teplotu snižte na 130 °C a ještě dalších cca 20 minut dopékejte. Nechte zcela vychladnout ve formě a následně koláč vyndejte.
- Na omáčku vložte do hrnce borůvky, cukr a citronovou šťávu. Vařte na středním plameni za stálého míchání, dokud borůvky nepustí šťávu a lehce nezměknou. Šťávu z borůvek přeceďte a borůvky přesuňte do misky.
- Vraťte šťávu na oheň a povařte ji do zhoustnutí. Po zredukování zalijte šťávou borůvky a promíchejte. Poté vychladlý koláč přelijte borůvkovou omáčkou a jemně rozprostřete do rovnoměrné vrstvy.
Perfektní cheesecake v newyorském stylu si můžete upéct podle videoreceptu!
Kompletní recept najdete ZDE: New York cheesecake
Nebo mrkněte na další borůvkové recepty: