Suroviny
- cukr krupice 20 g
- mléko 125 ml
- droždí 1/2 ks
- hladká mouka 300 g
- máslo (rozpuštěné ) 70 g
- vejce 1 ks
Náplň
- tvaroh (ve vaničce) 250 g
- cukr krupice 3 lžíce
- škrob 1 lžíce
- borůvky hrst
Drobenka
- hrubá mouka 50 g
- cukr krupice 25 g
- máslo 25 g
Postup přípravy
- Nejprve si připravte kvásek na těsto. Do vlažného mléka přidejte cukr a rozdrobte droždí, nechte asi 15 minut vzejít.
- Do mísy nasypte hladkou mouku, přidejte rozpuštěné máslo, vejce a hotový kvásek. Vypracujte hladké těsto, které nechte asi 45 minut kynout.
- Mezitím připravte tvarohovou náplň, na kterou prošlehejte tvaroh s cukrem a škrobem.
- Na drobenku potom prsty promněte mouku, cukr a máslo pokojové teploty.
- Vykynuté těsto rozdělte na 12 stejných kousků a pomoučenýma rukama z nich vytvořte placičky se zvýšeným okrajem o průměru asi 10 cm.
- Ty potom klaďte na dva plechy, aby okolo sebe měly dost místa, protože při pečení ještě nabydou.
- Kraje potřete vejcem a na každý koláč rozprostřete tvarohovou náplň. Na ni nasypte borůvky a drobenku.
- Koláče pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova asi 35 minut, po vytažení z trouby ještě kraje potřete směsí rozpuštěného másla a rumu.