Těsto:
- mléko 250 ml
- droždí 30 g
- moučkový cukr 100 g
- hladká mouka 400 g
- kakao 20 g
- sůl 1/2 lžičky
- vejce 2 ks
- olej 100 ml
Náplň:
- měkký tvaroh 250 g
- vejce 1 ks
- cukr krupice 60 g
- citron (šťáva a kůra) 1/2 plodu
- vejce (na potření) 1 ks
- mandle (nasekané; na posypání) 50 g
Postup přípravy:
Mírně ohřejte mléko. V misce rozmíchejte droždí se lžící cukru a přilijte polovinu vlažného mléka. Přidejte dvě lžíce mouky a dobře promíchejte. Kvásek nechte nakynout na teplém místě asi 20 minut.
Zbylou mouku prosejte s kakaem do mísy, přidejte zbylý cukr, sůl, vejce a vykynutý kvásek. Zlehka propracujte a vlijte olej. Vše zpracujte na hladké, vláčné těsto, které nechte na teplém místě asi 40 minut kynout.
Tvaroh smíchejte s vejcem, cukrem a šťávou a nastrouhanou kůrou z citronu. Těsto po nakynutí rozválejte na plát a rozkrojte na dva díly. Do středu těsta dejte lžící tvarohovou náplň, okraje těsta k sobě dobře přitiskněte a vytvořte dva prameny dlouhé asi 30 cm.
Prameny stočte, položte je na plech vyložený pečicím papírem, konce k sobě dobře přitiskněte a nechte na plechu 20 minut na teplém místě kynout. Poté potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Pak teplotu snižte a dopékejte při 160 °C dalších 20 minut. Po upečení nechte krátce vychladnout na plechu a pak přendejte na kovovou mřížku.
Kdo má rád klasiku, určitě si musí pustit náš videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Jablečný štrúdl s ořechy a rozinkami