Těsto:
- hladká mouka 250 g
- droždí (čerstvé) 15 g
- brambory (uvařené) 100 g
- cukr krupice 50 g
- vanilkový cukr 1 ks
- mléko 75 ml
- máslo 40 g
- sůl 1 špetka
- rum 1 lžíce
- citronová kůra (najemno nastrouhaná) 1 lžička
- vejce 1 ks + 1 ks na potření
Maková náplň:
- mléko 300 ml
- mletý mák 250 g
- vanilkový cukr 20 g
- moučkový cukr 40 g
- med 40 g
- švestková povidla 100 g
- mletý hřebíček 1 špetka
- rum 50 ml
Tvarohová náplň:
- vejce 1 ks
- tučný tvaroh (v kostce) 300 g
- moučkový cukr 80 g
- rum 1 lžíce
Na dokončení:
- mandle (celé blanšírované)
- čerstvé švestky
Postup přípravy:
Do mísy prosejte mouku, do středu udělejte důlek, do kterého rozdrobte droždí, posypte cukrem, zalijte vlažným mlékem a nechte vzejít kvásek.
Potom do mísy přidejte jemně nastrouhané brambory, vanilkový cukr, sůl, rum, najemno nastrouhanou citronovou kůru, vejce, vlažné rozpuštěné máslo a vypracujte hladké nelepivé těsto. Zakryjte fólií a nechte kynout alespoň 45 minut.
Mezitím v kastrůlku smíchejte mléko s mletým mákem a přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte asi 8 minut. Přidejte oba cukry, med, švestková povidla a špetku mletého hřebíčku. Nechte náplň vychladnout a vmíchejte rum.
Bílek vyšlehejte dotuha. Tvaroh smíchejte se žloutkem, cukrem a rumem. Na závěr vmíchejte vyšlehaný sníh.
Vykynuté těsto krátce prohněťte, rozdělte ho napůl a na pečicím papíru vyválejte dva velké kulaté koláče o průměru cca 30 cm. Koláče i s pečicím papírem přeneste na plechy, okraje potřete vejcem a na koláč naneste pomocí cukrářského sáčku tvarohovou a makovou náplň. Na závěr dozdobte mandlemi a klínky švestek.
Koláče nechte asi 30 minut kynout. Pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20–25 minut dozlatova.
Další kynutý moučník, který musíte zkusit? Pusťte si náš videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Kynutý švestkový koláč