Náplň:
- tvaroh 250 g
- moučkový cukr 50 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- vejce 1 ks
- citronová šťáva 1 lžíce
- meruňky 200 g
Těsto:
- máslo 100 g + na vymazání
- moučkový cukr 200 g
- vejce (žloutky a bílky zvlášť) 4 ks
- citronová kůra 1 lžíce
- sůl 1 špetka
- hladká mouka 320 g
- kypřicí prášek do pečiva 1/2 sáčku
- kakao 30 g
- polohrubá mouka (na vysypání)
Postup přípravy:
- Tvaroh smíchejte s oběma cukry, vejcem a citronovou šťávou. Meruňky vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky.
- Změklé máslo utřete s cukrem, žloutky a nastrouhanou kůrou do pěny. Bílky se solí ušlehejte dotuha a smíchejte se žloutkovou pěnou. Nakonec lehce vmíchejte mouku prosátou s kypřicím práškem a kakaem.
- Polovinu těsta rozetřete do vymazaného a vysypaného pekáčku s vyšším okrajem (35×25 cm). Na povrch rozložte meruňky a lžičkou naneste hromádky tvarohu. Na náplň rozetřete zbylé těsto.
- Bublaninu pečte při 160 °C asi 45 minut. Po upečení ji nechte v pekáčku krátce vychladnout. Poté ji vyklopte a nakrájejte.
Chcete si upéct klasickou bublaninu s třešněmi? Máme ji i s videoreceptem!
Kompletní recept najdete ZDE: Hrníčková bublanina s třešněmi
Nebo se podívejte na další recepty s kakaem: