Bulharská kuchyně je mimořádně rozmanitá a chutná a skládá se z různých salátů, pečiva, dušených pokrmů a dalších místních jídel. Mnohé pokrmy se připravují podle tradičních receptů, které se po staletí předávají z generace na generaci.
Prozkoumejte taje bulharské kuchyně a vyzkoušejte plejádu nových receptů
Bulharská kuchyně je historicky ovlivněna tureckou a řeckou kuchyní, ale objevují se v ní i prvky z kuchyně perské a indické. Základem je zralá zelenina, maso a ryby, mléčné výrobky a nadýchaný světlý chléb.
Nejvýraznějšími produkty, kterými je Bulharsko mezinárodně známé, jsou bílý jogurt a čerstvý sýr naložený v solném nálevu (Sirene). V různých podobách jsou tyto ingredience téměř vždy přítomny na bulharských stolech.
Jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších snídaní v zemi je banica. Slaný koláč z křupavého filo těsta se připravuje s různými náplněmi, jako je slaný sýr, špenát, rýže nebo mleté maso.
Mezi další oblíbené snídaňové pokrmy patří palačinky, buhtas (vdolky), mekitsi (smažené placky z kynutého těsta) a smažené topinky. Všechny tyto výrobky jsou obzvláště chutné, pokud se podávají s džemem, medem nebo bulharským jogurtem.
Lidé na venkově pěstují zeleninu, která je mimořádně chutná, a proto saláty zaujímají v bulharské kulinářské tradici ústřední místo. Nejoblíbenějším bulharským salátem je šopský salát. Velmi populární jsou také pečené papriky s česnekem zvané čuški.
Šopský salát je velmi podobný řeckému salátu s fetou. Připravte jej podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Řecký salát – autentický recept na prázdninovou klasiku, jak ji dělají Řekové
Jedním z nejoblíbenějších předkrmů je Tarator (studená okurková polévka). Připravuje se z jogurtu, okurek, kopru, drcených vlašských ořechů a koření.
Na venkově jsou oblíbené také polévky a vývary - zvláště chutné fazolové polévky se podávají v oblasti obce Smilyan v pohoří Rodopy. Výborné rybí polévky se podávají v oblastech u Černého moře a Dunaje. Skvělá je také dršťková polévka Skembe chorba.
Mezi nejoblíbenější bulharská jídla patří grilované maso – masové kuličky, kebapčeta, grilované kousky masa, grilované klobásy a další. Běžnou součástí bulharské kuchyně jsou také různá dušená jídla a pokrmy připravené v typických hliněných hrncích. Patří k nim chomlek, kavarma a kapama (v oblasti Bansko).
Brambory jsou hlavní složkou mnoha bulharských receptů. Mezi nejoblíbenější bramborová jídla patří ogreten (gratinované brambory), patatnik (z oblasti Rodop), a také musaka, která se liší od té řecké použitým kořením a absencí bešamelu. Místo v Řecku obvyklé skořice se v Bulharsku používá směs koření čubrica, jehož hlavní složkou je bylinka saturejka. Tato směs je bezkonkurenční v kombinaci s mletým masem.
Inspirujte se tradičními bulharskými recepty, které v mnohém ladí s našimi chuťovými zvyklostmi. Hojnost zeleniny, libové maso, fermentovaný bílý jogurt – to vše je základem zdravé a velmi chutné kuchyně.
Zdroj: bulgariatravel.org
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH