Šopský salát – originální recept na bulharskou klasiku

Moje hodnocení
71x

Šopský salát neboli "šopák" je tradiční bulharský pokrm, který dostanete v každé restauraci většinou jako předkrm. Základem je letní zelenina a slaný sýr, které spolu vytvoří pokrm v barvách bulharské vlajky.

4 porce
30 minut
balkánská

Suroviny

  • salátová okurka (salátová okurka (může být oloupaná)) 1 ks
  • med (červená cibule) 1/2 ks
  • paprika (zelená nebo červená) 1 ks
  • velká, zralá rajčata 2 ks
  • extra virgin olivový olej (extra panenský olivový olej) 4 lžíce
  • červený vinný ocet 2 lžíce
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • feta nebo balkánský sýr 150 g
  • hladkolistá petržel, nasekaná 2 lžíce

Postup přípravy

  1. Okurku, papriku a rajčata nakrájejte na stejně velké kostky a dejte do mísy.
  2. Přidejte na tenké proužky nakrájenou červenou cibuli a promíchejte s nasekanou petrželí.
  3. Osolte, opepřete a zalijte olivovým olejem a červeným vinným octem. Jemně promíchejte.
  4. Nakonec zasypte nastrouhaným slaným sýrem a podávejte.

PRIMA TIPY:

  • Sýr balkánského typu bývá slanější než ovčí feta, proto tomu přizpůsobte množství soli. Pokud chcete šopský salát připravit opravdu autenticky, poohlédněte se po bulharském sýru Sirene, který je měkký a vyrábí se z kravského, ovčího i kozího mléka. Podobnou chuť i konzistenci má třeba Lučina salátová.
  • Do šopského salátu můžete přidat i černé olivy.
  • V některých receptech se používá paprika předem upečená na ohni a stáhnutá ze šlupky. A fajnšmekři přidávají opečené chilli papričky.
  • Recepty se liší i v zálivce. V některých receptech se objevuje pouze olivový olej a ocet se vůbec nepoužívá. Naopak lze pro výraznější chuť použít typické bulharské koření - čubricu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty