redakce Prima FRESH

Šopský salát – originální recept na bulharskou klasiku

Moje hodnocení
73x

Šopský salát neboli "šopák" je tradiční bulharský pokrm, který dostanete v každé restauraci většinou jako předkrm. Základem je letní zelenina a slaný sýr, které spolu vytvoří pokrm v barvách bulharské vlajky.

4 porce
30 minut
balkánská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Okurku, papriku a rajčata nakrájejte na stejně velké kostky a dejte do mísy.
  2. Přidejte na tenké proužky nakrájenou červenou cibuli a promíchejte s nasekanou petrželí.
  3. Osolte, opepřete a zalijte olivovým olejem a červeným vinným octem. Jemně promíchejte.
  4. Nakonec zasypte nastrouhaným slaným sýrem a podávejte.

PRIMA TIPY:

  • Sýr balkánského typu bývá slanější než ovčí feta, proto tomu přizpůsobte množství soli. Pokud chcete šopský salát připravit opravdu autenticky, poohlédněte se po bulharském sýru Sirene, který je měkký a vyrábí se z kravského, ovčího i kozího mléka. Podobnou chuť i konzistenci má třeba Lučina salátová.
  • Do šopského salátu můžete přidat i černé olivy.
  • V některých receptech se používá paprika předem upečená na ohni a stáhnutá ze šlupky. A fajnšmekři přidávají opečené chilli papričky.
  • Recepty se liší i v zálivce. V některých receptech se objevuje pouze olivový olej a ocet se vůbec nepoužívá. Naopak lze pro výraznější chuť použít typické bulharské koření - čubricu.

Vyzkoušejte také recept na autentický řecký salát, který se tomu šopskému v mnohém podobá... Máme pro vás návodný videorecept

Kompletní recept najdete ZDE

Vyzkoušejte i další bulharské recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty