Suroviny
- salátová okurka (může být oloupaná) 1 ks
- červená cibule 1/2 ks
- paprika (zelená nebo červená) 1 ks
- rajčata (velká, zralá ) 2 ks
- extra virgin olivový olej 4 lžíce
- červený vinný ocet 2 lžíce
- feta ( nebo balkánský sýr) 150 g
- hladkolistá petržel ( nasekaná) 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Okurku, papriku a rajčata nakrájejte na stejně velké kostky a dejte do mísy.
- Přidejte na tenké proužky nakrájenou červenou cibuli a promíchejte s nasekanou petrželí.
- Osolte, opepřete a zalijte olivovým olejem a červeným vinným octem. Jemně promíchejte.
- Nakonec zasypte nastrouhaným slaným sýrem a podávejte.
PRIMA TIPY:
- Sýr balkánského typu bývá slanější než ovčí feta, proto tomu přizpůsobte množství soli. Pokud chcete šopský salát připravit opravdu autenticky, poohlédněte se po bulharském sýru Sirene, který je měkký a vyrábí se z kravského, ovčího i kozího mléka. Podobnou chuť i konzistenci má třeba Lučina salátová.
- Do šopského salátu můžete přidat i černé olivy.
- V některých receptech se používá paprika předem upečená na ohni a stáhnutá ze šlupky. A fajnšmekři přidávají opečené chilli papričky.
- Recepty se liší i v zálivce. V některých receptech se objevuje pouze olivový olej a ocet se vůbec nepoužívá. Naopak lze pro výraznější chuť použít typické bulharské koření - čubricu.
Vyzkoušejte také recept na autentický řecký salát, který se tomu šopskému v mnohém podobá... Máme pro vás návodný videorecept
Kompletní recept najdete ZDE
Vyzkoušejte i další bulharské recepty