zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Šopský salát – autentický recept na bulharskou klasiku
Autor: iStock Šopský salát – autentický recept na bulharskou klasiku

Šopský salát – autentický recept na bulharskou klasiku

Hodnoceno: 36x
Šopský salát neboli "šopák" je tradiční bulharský pokrm, který dostanete v každé restauraci většinou jako předkrm. Základem je letní zelenina a slaný sýr, které spolu vytvoří pokrm v barvách bulharské vlajky.
do 30 minut
4 porce

reklama

Postup

  1. Okurku, papriku a rajčata nakrájejte na stejně velké kostky a dejte do mísy.
  2. Přidejte na tenké proužky nakrájenou červenou cibuli a promíchejte s nasekanou petrželí.
  3. Osolte, opepřete a zalijte olivovým olejem a červeným vinným octem. Jemně promíchejte.
  4. Nakonec zasypte nastrouhaným slaným sýrem a podávejte.

PRIMA TIPY:

  • Sýr balkánského typu bývá slanější než ovčí feta, proto tomu přizpůsobte množství soli.
  • Do šopského salátu můžete přidat i černé olivy.
  • V některých receptech se používá paprika předem upečená na ohni a stáhnutá ze šlupky.
  • Recepty se liší i v zálivce. V některých receptech se objevuje pouze olivový olej a ocet se vůbec nepoužívá. Naopak lze pro výraznější chuť použít typické bulharské koření - čubricu.
Šopský salát – autentický recept na bulharskou klasiku
Autor: iStock Šopský salát – autentický recept na bulharskou klasiku

reklama