Suroviny
- hladká mouka 400 g
- mléko (vlažné) 100 ml
- olivový olej 5 lžic
- voda (vlažná) 100 ml
- mořská sůl 1 lžička
- mouka (+ na posypání válu)
- máslo (kus másla na vymazání formy a mouka na vysypání)
Kvásek
- droždí 1/2 kostky (21 g)
- mléko (vlažné) 2 lžíce
- cukr krupice 1/2 lžičky
Na potírání
- olivový olej (na namazání těsta před zavinutím) cca 4 lžíce
- máslo (na potírání jednotlivých částí při skládání do formy) 1 lžíce
Na náplň
- balkánský sýr 180 g
- vejce 1 ks
Postup přípravy
- Nejprve si připravte kvásek. Do misky rozdrolte droždí, zasypte cukrem a přidejte mléko, vše společně vidličkou promíchejte a na teplém místě nechte pod utěrkou přibližně 10 minut.
- Do mísy od robota prosejte mouku, přidejte sůl a promíchejte. Do mouky udělejte důlek, do kterého dejte hotový kvásek.
- Přidejte vodu, mléko a olivový olej. Pomocí robota uhněťte hladké těsto, které lehce zaprašte moukou a nechte ho pod utěrkou kynout na teplém místě přibližně hodinu (dokud nezdvojnásobí svůj objem).
- Troubu předehřejte na 170 °C, formu vymažte máslem.
- V míse rozdrolte sýr a smíchejte ho s vajíčkem. Jakmile těsto nakyne, rozválejte ho na moukou posypané ploše do tvaru tenkého obdélníku.
- Celý ho potřete olejem a posypte rozdrobeným sýrem, celý obdélník srolujte a nakrájejte na 10 přibližně stejných kousků.
- Ty pak jednotlivě skládejte do připravené formy a při skládání je jednotlivě po stranách pomažte rozpuštěným máslem.
- Pečte 30–35 minut a po vytažení z trouby potírejte milinki rozpuštěným máslem.