Suroviny
- dršťky (hovězí nebo telecí) 1 kg
- voda 1,5 litru
- máslo 80 g
- hladká mouka 2 lžíce
- mletá sladká paprika 2 lžičky
- plnotučné mléko 300 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- česnek 6 stroužků
- červený vinný ocet 3 lžíce
- chilli vločky (k podávání)
Postup přípravy
- Důkladně omyjte dršťky a vložte je do hrnce. Zalijte je studenou vodou, přiveďte k varu a nechte vařit 5 minut. Dršťky sceďte, znovu dobře propláchněte pod tekoucí studenou vodou a vložte zpět do hrnce. Přilijte 6 hrnků vody a vařte na mírném ohni 3 hodiny, dokud dršťky nezměknou. Vyndejte je a nakrájejte na tenké proužky. Vraťte je do vývaru.
- Máslo rozehřejte na pánvi na středním plameni, přidejte mouku a dobře promíchejte. Jíšku smažte lehce dozlatova, poté vmíchejte červenou papriku a krátce promíchejte. K jíšce do pánve nalijte trochu vývaru, rozmíchejte metličkou dohladka a směs přidejte do polévky. Přilijte mléko a nechte vařit dalších 15 minut, aby se jíška provařila.
- Mezitím v hmoždíři rozmačkejte česnek, přidejte vinný ocet a trochu soli a důkladně promíchejte.
- Polévku podle chuti osolte a opepřete a podávejte horkou se lžící česnekové omáčky, případně lze dochutit drceným chilli. Pro zjemnění můžete přidat ještě lžíci zakysané smetany.
Vyzkoušejte také bezmasou verzi dršťkové polévky z hlívy ústřičné podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE