Suroviny
- jehněčí plec 500 g
- cibule (menší) 6 ks
- cherry rajčata 12 ks
- olivový olej 3 lžíce
Marináda
- bílý jogurt 200 ml
- česnek 2 stroužky
- olivový olej 2 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě umletý)
Omáčka k masu
- bílý jogurt (smetanový) 400 ml
- kapary 2 lžíce
- sůl
Postup přípravy
- MARINÁDA: Do misky nalijte jogurt, přidejte prolisovaný česnek, olivový olej, osolte a opepřete. Maso nakrájejte na kostky, ty vložte do jogurtu, dobře je promíchejte a nechte několik hodin (nejlépe přes noc) marinovat.
- Troubu rozehřejte na 180 °C. Marinované maso navlékejte na špízové jehly (nebo špejle) střídavě s oloupanými cibulkami a cherry rajčátky. Plech vyložte pečicím papírem a rozložte na něj špízy. Zakapejte je olejem, vložte do trouby a pečte asi 30 minut doměkka.
- OMÁČKA K MASU: Jogurt nalijte do misky a přidejte do něj nasekané kapary, mírně osolte (kapary jsou samy o sobě dost slané) a dobře promíchejte. Špízy podávejte s omáčkou a pečivem.
- Prima tip: Litr mléka svařte téměř k bodu varu. Až zchladne na 40 °C, přimíchejte do něj 3 lžíce jogurtu. Zakryjte pokličkou, zabalte do deky a nechte 24 hodin odpočívat. Získáte tak skvělý domácí jogurt.