Smažené a sýrem plněné papriky po bulharsku

Moje hodnocení
6x

V Bulharsku jsou plněné papriky pojmem a tradičně se plní směsí mletého masa s rýží a podávají v rajčatové omáčce – tedy způsob, který přešel i do naší kuchyně. Ale Bulhaři jsou také vášnivými milovníky zeleniny a masem se nepřejídají, o čemž svědčí i následující recept, který by si rovněž zasloužil a) zařadit se do kategorie zjemnělých lahůdek b) u nás zdomácnět.

4 porce
90 minut
balkánská

Suroviny

  • červené papriky, ideálně podlouhlé kapie 4 ks
  • vejce 2 ks
  • bulharský slaný bílý sýr (typ feta) 180 g
  • česnek (česnek, rozdrcený) 1 stroužek
  • kopr (čerstvý kopr, nasekaný) 1 hrst
  • hladkolistá petržel, nasekaná 1 hrst
  • slunečnicový olej na smažení
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Obal

  • vejce 1 ks
  • mouka (jakákoli, například kukuřičná) 4 lžíce
  • strouhanka

Postup přípravy

  1. Rozehřejte gril v troubě na nejvyšší teplotu. Z opláchnutých paprik odkrojte vršky a zbavte je semeníku. Papriky ogrilujte, až slupka začne černat, obraťte je a nechte slupku zčernat i z druhé strany. Pak je nechte asi 30 minut chladnout, respektive zapařit v přikryté nádobě.
  2. Opatrně pak prsty stáhněte začernalou slupku a oloupané papriky jemně osolte.
  3. V misce rozšlehejte vejce, rozdrobený sýr, bylinky a česnek. Směsí opatrně naplňte papriky.
  4. Pak je obvyklým způsobem obalte v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance a osmažte ze všech stran v rozehřátém oleji, asi 5 minut z každé strany. Podávejte je nejlépe se zeleným salátem a čerstvým pečivem.

PRIMA TIP: První část receptu, tj. ogrilování a očištění paprik, si můžete udělat až den předem. Papriky získají unikátní, báječně sladkou chuť a dužina zvláční, bude mnohem lépe stravitelná.

Plněné papriky po bulharsku podávejte nejlépe s tradičním koláčem se slaným sýrem:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty