Suroviny
- salátová okurka 300 g
- zelená paprika (tenkostěnná ) 150 g
- rajčata (masitá zralá ) 300 g
- červená cibule 80 g
- černé olivy (Kalamata ) 50 g
- feta (řecká ) 150 g
- extra virgin olivový olej 60 ml
- červený vinný ocet 20 ml
- oregano (sušené) 1 lžička
- sůl
- čerstvě namletý pepř
V Řecku můžete tento salát najít pod názvem Horiatiki a nechybí snad na žádném jídelním lístku. Nesnažte se recept nijak vylepšovat nebo doplňovat, nepatří do něj ani kuřecí maso, ani avokádo, ani listové saláty.
Pro autentickou chuť si dejte velmi záležet na vstupních surovinách. Potřebujete masitá zralá rajčata, která mají chuť. Čerstvou a šťavnatou salátovou okurku. Zelenou papriku, v originále se používají spíše tenkostěnné zelené papriky, ale dá se použít i silnostěnná. Červenou cibuli určitě nezaměňujte za žlutou. Do salátu patří také černé olivy, ideálně marinované Kalamata olivy i s peckou.
Řeckému salátu dodá výraznou chuť jednoduchá zálivka z kvalitního extra panenského olivového oleje a červeného vinného octa, dále už jen sůl, čerstvě mletý pepř a nesmí chybět sušené oregano. A samozřejmě feta! Řecký sýr je vyroben z ovčího nebo kozího mléka a je lehce krémový. V řecké taverně vám na mísu dochucené zeleniny položí celý bloček, ale pro jednodušší podávání ho můžete nalámat na kousky.
Postup přípravy
- Salátovou okurku omyjte a nakrájejte na kostky, papriky zbavte jádřince a nakrájejte na stejně velké kostky, rajčata nakrájejte také na kostky a červenou cibuli na tenké proužky.
- Přidejte olivy, osolte a opepřete, přilijte vinný ocet a olivový olej a jemně promíchejte.
- Zeleninu přendejte do servírovací mísy nebo na jednotlivé talíře. Navrch položte bloček fety nebo ji nalámejte na kousky. Posypte sušeným oreganem a ještě zakápněte olivovým olejem.
PRIMA TIP: Pokud vám na zahradě roste čerstvé oregano, klidně ho do salátu použijte také. Pokud nemáte rádi silnou chuť octa, lze použít citronovou šťávu.