Najděte si recept
Na co máte chuť?

S Klárou v kuchyni: Bulharská musaka
Každý kuchař má svůj parádní recept, který vaří, když se chce předvést. Já považuju za svůj "majstrštyk" právě tuto bulharskou musaku. Postup je trochu pracný, a proto ho vařím, jen když mám pohostit větší společnost. Z jednoho pekáče pohodlně nakrmíte 10 lidí.
do 2 hodin
8–10 porcí
Suroviny (8–10 porcí)
- brambory (podobné velikosti) 2 kg
- mleté maso (hovězí + vepřové) 1 kg
- středně velký lilek 3 ks
- Cibule 2 ks
- Česnek 4 stroužky
- sekaná rajčata 1 plechovka (400 g)
- Čubrica 1 lžíce
- Sůl
- čerstvě namletý černý pepř
- Vejce 8 ks
- bílý jogurt 3 velké kelímky
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Brambory omyjte a ve slupce je uvařte v osolené vodě doměkka. Nechte vychladnout. Já si většinou brambory uvařím den dopředu.
- Lilky nakrájejte na centimetrová kolečka. Na plech dejte pečicí papír, rozložte na něj kolečka lilku, která potřete mašlovačkou olivovým olejem a osolte. Dejte do trouby vyhřáté na 180 ˚C a pečte asi 15 minut, dokud lilek nezačne lehce hnědnout. Kolečka sundejte z plechu na talíř a nechte odpočívat stranou.
- Ve velké hluboké pánvi nebo v kastrolu rozehřejte olivový olej a orestujte na něm najemno nakrájenou cibuli. Když začne zlátnout, přidejte mleté maso a nechte ho prudce zarestovat. Snažte se maso na pánvi pomocí dvou vařeček rozmělnit, aby nezůstalo ve větších kusech. Po chvíli přidejte i nahrubo nasekaný česnek. Jakmile je maso opečené a už nevidíte žádné syrové kousky, zasypte ho mletou čubricou. Nemusíte s ní šetřit, je to fantasticky voňavá směs bylinek a koření, která skvěle pasuje k mletému masu. Maso dosolte a opepřete.
- K masové směsi přidejte plechovku sekaných rajčat. Případně můžete přidat i pár čerstvých rajčat nakrájených na kostičky. Nechte společně dusit asi 10 minut na mírném ohni.
- Brambory si nakrájejte na asi půlcentimetrové plátky. Nemusíte je loupat. Velký hluboký pekáč vytřete olivovým olejem. Na dno vyskládejte plátky brambor, lehce osolte, na ně dejte vstvu opečeného lilku a zalejte polovinou masové směsi. Vrstvy zopakujte ještě jednou až dvakrát a navrch rozložte brambory.
- V misce si rozšlehejte vajíčka se třemi lžícemi bílého jogurtu, směs trochu osolte a rovnoměrně nalijte na připravenou musaku v pekáči. Dejte péct odkryté do vyhřáté trouby na 180 ˚C zhruba na půl hodiny. Na závěr můžete pár minut zagrilovat, aby brambory na povrchu zezlátly.
- Podávejte horké se studeným bílým jogurtem. Ideální je hustý řecký jogurt, já většinou používám Selský Hollandia jogurt. A nezapomeňte na čerstvý salátek :)
Bulharská musaka , Foto: Klára Michalov
S Klárou v kuchyni
Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!
Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...
Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))