Suroviny
- brambory (podobné velikosti) 2 kg
- mleté maso (hovězí + vepřové) 1 kg
- lilek (středně velký) 3 ks
- cibule 2 ks
- česnek 4 stroužky
- krájená rajčata 1 plechovka (400 g)
- čubrica 1 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- vejce 8 ks
- bílý jogurt 3 velké kelímky
Postup přípravy
- Brambory omyjte a ve slupce je uvařte v osolené vodě doměkka. Nechte vychladnout. Já si většinou brambory uvařím den dopředu.
- Lilky nakrájejte na centimetrová kolečka. Na plech dejte pečicí papír, rozložte na něj kolečka lilku, která potřete mašlovačkou olivovým olejem a osolte. Dejte do trouby vyhřáté na 180 ˚C a pečte asi 15 minut, dokud lilek nezačne lehce hnědnout. Kolečka sundejte z plechu na talíř a nechte odpočívat stranou.
- Ve velké hluboké pánvi nebo v kastrolu rozehřejte olivový olej a orestujte na něm najemno nakrájenou cibuli. Když začne zlátnout, přidejte mleté maso a nechte ho prudce zarestovat. Snažte se maso na pánvi pomocí dvou vařeček rozmělnit, aby nezůstalo ve větších kusech. Po chvíli přidejte i nahrubo nasekaný česnek. Jakmile je maso opečené a už nevidíte žádné syrové kousky, zasypte ho mletou čubricou. Nemusíte s ní šetřit, je to fantasticky voňavá směs bylinek a koření, která skvěle pasuje k mletému masu. Maso dosolte a opepřete.
- K masové směsi přidejte plechovku sekaných rajčat. Případně můžete přidat i pár čerstvých rajčat nakrájených na kostičky. Nechte společně dusit asi 10 minut na mírném ohni.
- Brambory si nakrájejte na asi půlcentimetrové plátky. Nemusíte je loupat. Velký hluboký pekáč vytřete olivovým olejem. Na dno vyskládejte plátky brambor, lehce osolte, na ně dejte vstvu opečeného lilku a zalejte polovinou masové směsi. Vrstvy zopakujte ještě jednou až dvakrát a navrch rozložte brambory.
- V misce si rozšlehejte vajíčka se třemi lžícemi bílého jogurtu, směs trochu osolte a rovnoměrně nalijte na připravenou musaku v pekáči. Dejte péct odkryté do vyhřáté trouby na 180 ˚C zhruba na půl hodiny. Na závěr můžete pár minut zagrilovat, aby brambory na povrchu zezlátly.
- Podávejte horké se studeným bílým jogurtem. Ideální je hustý řecký jogurt, já většinou používám Selský Hollandia jogurt. A nezapomeňte na čerstvý salátek :)