Každý kuchař má svůj parádní recept, který vaří, když se chce předvést. Já považuju za svůj "majstrštyk" právě tuto bulharskou musaku. Postup je trochu pracný, a proto ho vařím, jen když mám pohostit větší společnost. Z jednoho pekáče pohodlně nakrmíte 10 lidí.
Brambory omyjte a ve slupce je uvařte v osolené vodě doměkka. Nechte vychladnout. Já si většinou brambory uvařím den dopředu.
Lilky nakrájejte na centimetrová kolečka. Na plech dejte pečicí papír, rozložte na něj kolečka lilku, která potřete mašlovačkou olivovým olejem a osolte. Dejte do trouby vyhřáté na 180 ˚C a pečte asi 15 minut, dokud lilek nezačne lehce hnědnout. Kolečka sundejte z plechu na talíř a nechte odpočívat stranou.
Ve velké hluboké pánvi nebo v kastrolu rozehřejte olivový olej a orestujte na něm najemno nakrájenou cibuli. Když začne zlátnout, přidejte mleté maso a nechte ho prudce zarestovat. Snažte se maso na pánvi pomocí dvou vařeček rozmělnit, aby nezůstalo ve větších kusech. Po chvíli přidejte i nahrubo nasekaný česnek. Jakmile je maso opečené a už nevidíte žádné syrové kousky, zasypte ho mletou čubricou. Nemusíte s ní šetřit, je to fantasticky voňavá směs bylinek a koření, která skvěle pasuje k mletému masu. Maso dosolte a opepřete.
K masové směsi přidejte plechovku sekaných rajčat. Případně můžete přidat i pár čerstvých rajčat nakrájených na kostičky. Nechte společně dusit asi 10 minut na mírném ohni.
Brambory si nakrájejte na asi půlcentimetrové plátky. Nemusíte je loupat. Velký hluboký pekáč vytřete olivovým olejem. Na dno vyskládejte plátky brambor, lehce osolte, na ně dejte vstvu opečeného lilku a zalejte polovinou masové směsi. Vrstvy zopakujte ještě jednou až dvakrát a navrch rozložte brambory.
V misce si rozšlehejte vajíčka se třemi lžícemi bílého jogurtu, směs trochu osolte a rovnoměrně nalijte na připravenou musaku v pekáči. Dejte péct odkryté do vyhřáté trouby na 180 ˚C zhruba na půl hodiny. Na závěr můžete pár minut zagrilovat, aby brambory na povrchu zezlátly.
Podávejte horké se studeným bílým jogurtem. Ideální je hustý řecký jogurt, já většinou používám Selský Hollandia jogurt. A nezapomeňte na čerstvý salátek :)
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.
Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!
Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...
Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyninajdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))