Suroviny
- hladká mouka 500 g
- vlažné mléko 200 ml
- rozpuštěné máslo 70 g
- Vejce 2 ks
- cukr krupice 2 lžíce
- vanilkový cukr 1 ks
- Olivový olej 2 lžíce
- šťáva z citrónu 1/2 lžíce
- Sůl 1 lžička
- hladká mouka na zaprášení těsta před kynutím a na vál
- máslo na vymazání formy
Kvásek
- čerstvé droždí 3/4 kostky
- cukr krupice 1 lžička
- Mléko 3 lžíce
Potření rozváleného těsta
- rozpuštěné máslo 50 g
- Med 3–4 lžíce
Na potření, než dáte do trouby
- Žloutek 1 ks
- Mléko 2 lžíce
Recept
Chlebové bochníčky s pažitkou a opečeným česnekem
Nad poctivý domácí chléb není. Vyzkoušejte tentokrát jeho obdobu a upečte chlebové bochánky s pažitkou a lahodným pečeným česnekem.
Postup přípravy
- Nejprve připravte kvásek. Do misky rozdrobte droždí, přidejte cukr a vlažné mléko. Přikryjte utěrkou a nechte kvásek vzejít.
- Dále prosejte mouku, kterou smíchejte se solí, uprostřed mísy vytvořte důlek, přidejte vajíčka, cukr krupici, vanilkový cukr, mléko, olej, máslo, šťávu z citronu a hotový kvásek.
- Těsto nechte hnětat 20 minut. Po uplynutí této doby zaprašte těsto hladkou moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout zhruba 1,5 hodiny. Před uplynutím této doby vyložte plech pečicím papírem a troubu předehřejte na 170 °C.
- Rozpuštěné máslo smíchejte s medem. Připravte si vál, který poprašte moukou. Po nakynutí rozdělte těsto na dvě stejné části, každou pak na další 4 části.
- Vznikne tak 8 menších bochánků těsta, každý bochánek rozválejte a potřete máslem s medem. Poté položte jednu placku na druhou, aby vrstva medu na horní placce zůstala nahoře. Tím vzniknou 4 dvojvrstvé placky, které srolujte do ruliček.
- Těm nejprve ukrojte konce a zbytek ruliček nařežte na malé trojúhelníčky, které vyskládejte po obvodu formy, kterou vymazejte máslem. A nakonec střed formy vyložte odkrojenými konci ruliček.
- Vše potřete žloutky, které smíchejte s mlékem a prvních 20 minut pečte na 170 °C. Poté přikryjte alobalem a nechte dopéct na 165 °C dalších 10 minut. Po vychladnutí podávejte s domácí marmeládou nebo medem.