Patatnik – bulharský pečený bramborový koláč s balkánským sýrem

Moje hodnocení
1x

Přeneste si do své skromné chalupy chutě teplého a uklidňujícího pokrmu z brambor, který je typický pro bulharské pohoří Rodopy. Díky našemu receptu na patatnik si můžete vychutnat tento sytý bulharský pokrm k obědu nebo jako přílohu.

4 porce
90 minut
balkánská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Nastrouhejte brambory na hrubém struhadle a dejte je do mísy. Přimíchejte sůl a nechte 5-7 minut odležet, aby brambory pustily vodu.
  2. Rukama nebo pomocí plátýnka vymačkejte z brambor co nejvíce tekutiny. Tekutinu vylijte a scezené brambory dejte do čisté mísy.
  3. Nastrouhejte cibuli a přidejte ji do mísy k okapaným nastrouhaným bramborám.
  4. Rozšlehejte 3 ze 4 vajec a přidejte je do mísy s bramborami a cibulí. Jedno z vajec nechte na později.
  5. Do mísy přidejte prolisovaný česnek, černý pepř, rozdrobený bulharský bílý sýr nebo sýr feta a nasekanou petrželku, a případně i sušenou mátu. Vše dobře promíchejte.
  6. Vymažte zapékací misku olejem a přidejte do ní bramborovou směs. Použijte libovolnou zapékací misku, aby směs byla ve výsledku silná asi 2-3 cm na výšku.
  7. Předehřejte troubu na 200 °C. Patatnik pečte 35 minut.
  8. Rozšlehejte zbývající vejce. Vyjměte patatnik z trouby a pomocí mašlovačky potřete vršek koláče vejcem. Vložte patatnik zpět do trouby a pečte dalších asi 20 minut, dokud nebude zcela propečený a zvenku pěkně dozlatova opečený.
PRIMA TIP: Tradičně se do patatniku používá bulharský sýr Sirene, ale dá se použít i u nás známý balkánský sýr nebo řecká feta.

Vyzkoušejte také recept na klasické křupavé bramboráky podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Nejlepší recept na křupavé bramboráky podle Romana Vaňka

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty