Suroviny
- brambory 700 g
- cibule 1 ks
- balkánský sýr (nebo feta) 200 g
- vejce 4 ks
- česnek 2 stroužky
- hladkolistá petržel 1 menší svazek
- máta (sušená, nemusí být) 1/2 lžičky
- sůl 1/2 lžičky
- pepř (čerstvě namletý) 1/2 lžičky
- slunečnicový olej (na vymazání formy) 1 lžíce
Postup přípravy
- Nastrouhejte brambory na hrubém struhadle a dejte je do mísy. Přimíchejte sůl a nechte 5-7 minut odležet, aby brambory pustily vodu.
- Rukama nebo pomocí plátýnka vymačkejte z brambor co nejvíce tekutiny. Tekutinu vylijte a scezené brambory dejte do čisté mísy.
- Nastrouhejte cibuli a přidejte ji do mísy k okapaným nastrouhaným bramborám.
- Rozšlehejte 3 ze 4 vajec a přidejte je do mísy s bramborami a cibulí. Jedno z vajec nechte na později.
- Do mísy přidejte prolisovaný česnek, černý pepř, rozdrobený bulharský bílý sýr nebo sýr feta a nasekanou petrželku, a případně i sušenou mátu. Vše dobře promíchejte.
- Vymažte zapékací misku olejem a přidejte do ní bramborovou směs. Použijte libovolnou zapékací misku, aby směs byla ve výsledku silná asi 2-3 cm na výšku.
- Předehřejte troubu na 200 °C. Patatnik pečte 35 minut.
- Rozšlehejte zbývající vejce. Vyjměte patatnik z trouby a pomocí mašlovačky potřete vršek koláče vejcem. Vložte patatnik zpět do trouby a pečte dalších asi 20 minut, dokud nebude zcela propečený a zvenku pěkně dozlatova opečený.
PRIMA TIP: Tradičně se do patatniku používá bulharský sýr Sirene, ale dá se použít i u nás známý balkánský sýr nebo řecká feta.
Vyzkoušejte také recept na klasické křupavé bramboráky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nejlepší recept na křupavé bramboráky podle Romana Vaňka