zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Banica (banitsa) – bulharský sýrový koláč s fetou
Autor: Marek Kučera Banica (banitsa) – bulharský sýrový koláč s fetou

Banica (banitsa) – bulharský sýrový koláč s fetou

Hodnoceno: 5x
Sýrový stáčený koláč banica z pár ingrediencí je prostě božskou pochoutkou. Jediné, co vyžaduje trpělivost, je jeho úspěšné stočení, ale opravdu to stojí za to. Skvělé samostatné jídlo, příloha, rychlovka do ruky, svačinka do školy…
do 1 hodiny
4–6 porce

reklama

Postup

  1. Na náplň rozmíchejte 3 vejce s jogurtem a rozdrobeným sýrem tak, aby směs byla pokud možno hladká. Máslem vymažte koláčovou formu o průměru 20 cm a troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Na jednotlivé pláty těsta nanášejte uměřené množství náplně (zbylé těsto mějte přikryté navlhčenou utěrkou, rychle vysychá a drolilo by se). Pak plát těsta stočte, aby měl výšku cca 2 cm, a opatrně ho přeneste do formy. Držte přitom rolku za okraje, aby řidší náplň nevytékala.
  3. Začněte od středu formy a postupně vytvořte stočeného šneka, konec nové rolky přiložte ke konci předchozí, aby byly spoje co nejblíž.
  4. Potřete zbylým rozšlehaným vajíčkem, vložte do trouby a pečte asi 20 minut dozlatova. Nechte trochu vychladnout a pak banicu krájejte na řezy, na kterých vynikne mozaika těsta a náplně.

PRIMA TIP: Banica je v Bulharsku skutečnou ikonou, stejně jako v Řecku jí podobná tiropita. Do tamních kuchyní se zjevně dostaly v dobách turecké nadvlády. Filo těsto je dnes poměrně běžné stejně jako prodejny bulharských specialit, ale pokud byste se museli spokojit s listovým těstem, snažte se ho rozválet co nejtenčeji. Práce s naplněnými rolkami chce trochu cviku a povyšuje banicu přes její jednoduchost na slavnostní jídla – výraz „motat banicu“ je synonymem pro přípravu jídla pro hosty. Někdy se banica peče nestáčená na plechu, kdy se vrství těsto s náplní, a bývá také zvykem ji před podáváním lehce pocukrovat moučkovým cukrem – kombinace slané a sladké chuti je velmi přitažlivá! Banica je také (včetně variability náplní) obdobou jedné z verzí tureckého bureku.

Banica (banitsa) – bulharský sýrový koláč s fetou
Autor: Marek Kučera Banica (banitsa) – bulharský sýrový koláč s fetou

reklama