Suroviny
- těsto filo (ideálně bulharská varianta tohoto těsta) 300 g
- vejce 4 ks
- bílý jogurt (řecký ) 180 g
- feta (nebo bulharský bílý sýr) 200 g
- máslo (na vymazání formy)
Postup přípravy
- Na náplň rozmíchejte 3 vejce s jogurtem a rozdrobeným sýrem tak, aby směs byla pokud možno hladká. Máslem vymažte koláčovou formu o průměru 20 cm a troubu předehřejte na 180 °C.
- Na jednotlivé pláty těsta nanášejte uměřené množství náplně (zbylé těsto mějte přikryté navlhčenou utěrkou, rychle vysychá a drolilo by se). Pak plát těsta stočte, aby měl výšku cca 2 cm, a opatrně ho přeneste do formy. Držte přitom rolku za okraje, aby řidší náplň nevytékala.
- Začněte od středu formy a postupně vytvořte stočeného šneka, konec nové rolky přiložte ke konci předchozí, aby byly spoje co nejblíž.
- Potřete zbylým rozšlehaným vajíčkem, vložte do trouby a pečte asi 20 minut dozlatova. Nechte trochu vychladnout a pak banicu krájejte na řezy, na kterých vynikne mozaika těsta a náplně.
PRIMA TIP: Banica je v Bulharsku skutečnou ikonou, stejně jako v Řecku jí podobná tiropita. Do tamních kuchyní se zjevně dostaly v dobách turecké nadvlády. Filo těsto je dnes poměrně běžné stejně jako prodejny bulharských specialit, ale pokud byste se museli spokojit s listovým těstem, snažte se ho rozválet co nejtenčeji. Práce s naplněnými rolkami chce trochu cviku a povyšuje banicu přes její jednoduchost na slavnostní jídla – výraz „motat banicu“ je synonymem pro přípravu jídla pro hosty. Někdy se banica peče nestáčená na plechu, kdy se vrství těsto s náplní, a bývá také zvykem ji před podáváním lehce pocukrovat moučkovým cukrem – kombinace slané a sladké chuti je velmi přitažlivá! Banica je také (včetně variability náplní) obdobou jedné z verzí tureckého bureku.