Banica (banitsa) – bulharský sýrový koláč s fetou

Moje hodnocení
8x

Sýrový stáčený koláč banica z pár ingrediencí je prostě božskou pochoutkou. Jediné, co vyžaduje trpělivost, je jeho úspěšné stočení, ale opravdu to stojí za to. Skvělé samostatné jídlo, příloha, rychlovka do ruky, svačinka do školy…

4 porce
60 minut
balkánská

Suroviny

  • filo těsto, ideálně bulharská varianta tohoto těsta 300 g
  • vejce 4 ks
  • bílý řecký jogurt 180 g
  • bulharský bílý sýr nebo feta 200 g
  • máslo (máslo na vymazání formy)

Postup přípravy

  1. Na náplň rozmíchejte 3 vejce s jogurtem a rozdrobeným sýrem tak, aby směs byla pokud možno hladká. Máslem vymažte koláčovou formu o průměru 20 cm a troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Na jednotlivé pláty těsta nanášejte uměřené množství náplně (zbylé těsto mějte přikryté navlhčenou utěrkou, rychle vysychá a drolilo by se). Pak plát těsta stočte, aby měl výšku cca 2 cm, a opatrně ho přeneste do formy. Držte přitom rolku za okraje, aby řidší náplň nevytékala.
  3. Začněte od středu formy a postupně vytvořte stočeného šneka, konec nové rolky přiložte ke konci předchozí, aby byly spoje co nejblíž.
  4. Potřete zbylým rozšlehaným vajíčkem, vložte do trouby a pečte asi 20 minut dozlatova. Nechte trochu vychladnout a pak banicu krájejte na řezy, na kterých vynikne mozaika těsta a náplně.

PRIMA TIP: Banica je v Bulharsku skutečnou ikonou, stejně jako v Řecku jí podobná tiropita. Do tamních kuchyní se zjevně dostaly v dobách turecké nadvlády. Filo těsto je dnes poměrně běžné stejně jako prodejny bulharských specialit, ale pokud byste se museli spokojit s listovým těstem, snažte se ho rozválet co nejtenčeji. Práce s naplněnými rolkami chce trochu cviku a povyšuje banicu přes její jednoduchost na slavnostní jídla – výraz „motat banicu“ je synonymem pro přípravu jídla pro hosty. Někdy se banica peče nestáčená na plechu, kdy se vrství těsto s náplní, a bývá také zvykem ji před podáváním lehce pocukrovat moučkovým cukrem – kombinace slané a sladké chuti je velmi přitažlivá! Banica je také (včetně variability náplní) obdobou jedné z verzí tureckého bureku.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty