Oves je mezi obilovinami jednou z těch, které obsahují nejvíce výživově hodnotných složek. Ke skvělým vlastnostem ovsa patří vysoký obsah rozpustné a nerozpustné vlákniny i vyšší obsah bílkovin. Ovesné sacharidy se pomalu vstřebávají a zasytí tak na dlouhou dobu. Konzumace ovsa příznivě ovlivňuje trávení a díky vyššímu obsahu nenasycených mastných kyselin snižuje cholesterol.
Poznejte sílu „léčivého obilí“ a zařaďte do svého jídelníčku oves v různých podobách
Vařené ovesné zrno se může přidat do ovocných i zeleninových salátů, lze jej použít jako přílohu k pokrmům a doměkka uvařené poslouží jako skvělý základ pomazánek. Ještě populárnější jsou ovesné vločky, které tvoří základ slaných i sladkých kaší a oblíbené granoly. Mohou být celé nebo jemně drcené. V nabídce jsou i ovesné vločky bezlepkové (oves je přirozeně bezlepkový, je ale potřeba ho bezpečně a odděleně zpracovat). Mleté ovesné vločky v podobě mouky lze použít k zahušťování například zeleninových nebo masových placiček či sekané, ale i polévek a omáček.
Vyzkoušejte ovesnou kaši s kokosovým mlékem podle návodného videoreceptu
Lidé neustále hledají, jak do svého jídelníčku zařadit ty co možná nejzdravější potraviny – říká se jim superpotraviny, nebo také superfood. „Jsou to potraviny s mimořádným obsahem živin, které mají významný vliv na naše tělo. Podle tohoto hodnocení patří k superfood i původní nepřešlechtěné druhy obilovin z našeho podnebného pásu, určitě tedy i oves,“ říká Martin Hutař z firmy Probio.
O výhodách ovsa pro naše zdraví by se dalo mluvit dlouho. Tady je sedm jeho největších zdravotních přínosů:
- Dodává antioxidanty
Oves obsahuje velké množství antioxidantů, konkrétně polyfenoly, což jsou rostlinné sloučeniny bohaté na avenanthramidy. A ty se vyskytují téměř výhradně v ovsu.
Řada studií ukazuje, že avenanthramidy mají protizánětlivé, antioxidační, protisvědivé, protidráždivé a antiaterogenní účinky.
- Přispívá k lepšímu metabolismu cukru a snižuje hladiny cukru v krvi
Oves obsahuje rozpustnou vlákninu zvanou beta-glukan, která může přispět ke zlepšení metabolismu cukru a ke snížení hladiny cukru v krvi. Například lidé s diabetem 2. typu mohou zařazením ovsa či ovesných vloček do svého jídelníčku regulovat hladinu cukru v krvi. Samozřejmě jen tehdy, pokud do pokrmu nepřidávají další cukr.
- Dodává dostatek vitamínů a minerálů
Oves obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, jako jsou hořčík, železo, fosfor, zinek, měď, kyselina listová a vitamíny B-1 a B-5.
Ovesné vločky můžete využít i ve slaných pokrmech
- Pomáhá regulovat hladiny cholesterolu
Existují důkazy, které potvrzují, že oves a ovesné vločky mohou díky obsahu beta-glukanu podporovat zdravou hladinu cholesterolu. Podle výzkumu beta-glukan snižoval hladinu cholesterolu v lipoproteinech o nízké hustotě neboli „špatný cholesterol“, ale neměl vliv na hladinu cholesterolu v lipoproteinech o vysoké hustotě neboli „dobrý cholesterol“.
- Podporuje zdravé bakterie v trávicím traktu
Beta-glukan obsažený v ovsu vytváří po smíchání s vodou gelovitou hmotu. Tento roztok obalí žaludek a trávicí trakt. Obal vyživuje dobré bakterie ve střevech, což zvyšuje rychlost jejich růstu a může přispět ke zdravým střevům.
- Pomáhá hubnout
Oves je bohatý na rozpustnou vlákninu, takže lidé mají po konzumaci ovsa či ovesných vloček tendenci cítit se sytí rychleji, než když si dají jiné potraviny. Pocit sytosti pak může člověku pomoci zmenšit velikost porce jídla a lépe snižovat svou hmotnost.
- Zmírňuje zácpu
Zácpa je běžný trávicí problém, který někdy postihne téměř každého. Vláknina obsažená v ovsu může pomoci udržet trávenou potravu ve střevech v pohybu, což může zmírnit zácpu nebo jí zabránit.
Zdroj: Probio
Upečte si křehké ovesné sušenky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Bezlepkové sušenky z ovesných vloček s jahodovou omáčkou
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH