návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Ovesná kulajda

Hodnoceno: 0x
4–6 porce
do 30 minut
Ovesná kulajda
Autor: Zeleninová kuchařka Ovesná kulajda
Co Čech, to houbař. Pokud vám ve spíži nechybí sklenice nasušených hub, můžete vyzkoušet tuto variaci na tradiční jihočeskou kulajdu, tentokrát ve veganském provedení.

Suroviny (4–6 porce)

Postup

  1. Houby zalijte vroucí vodou a nechte nejlépe přes noc namočené.
  2. Houby (včetně vody) s nakrájenými bramborami zalijte nad povrch vodou, přidejte koření, bujon, osolte a přiveďte k varu.
  3. Jakmile brambory začnou měknout, vlijte 600 ml ovesného mléka, dochuťte octem a cukrem a krátce povařte. Měli byste docílit sladkokyselé chuti. Pro vylepšení můžete použít sójovou omáčku, jen pozor – polévka pak bude spíše hnědá.
  4. V trošce mléka rozmíchejte mouku a vlijte do polévky, opět krátce povařte. Pokud se zdá polévka stále řídká, přisypte mouku, smetana ji opět trochu rozředí. Nakonec vlijte smetanu a vsypte nasekaný kopr.

PRIMA TIP: Místo vejce lze do polévky rozdrolit tofu natural, polévka tak získá na atraktivitě a vydatnosti.

Ovesná kulajda  Foto: Ovesná kulajda; foto: Zeleninová kuchařka

Zeleninová kuchařka Foto:

Zeleninová kuchařka

Z farmy přímo na váš stůl

Petr Klíma

Šéfkuchař dejvické veganské restaurace Country Life sestavil kuchařku výhradně z rostlinných surovin vypěstovaných v Čechách. Bezmála sto výtečných lehkých a samozřejmě zdravých receptů doplňuje výletem na farmu a ukázkou pěstování a zpracování jednotlivých surovin. Kniha je rozdělena do kapitol podle sezony, čímž se stává skvělým průvodcem vaření z farmářských bedýnek nebo z nákupu na farmářském trhu. Petr Klíma umně kombinuje zeleninu, obiloviny a luštěniny a přirozeně tak v pokrmech omezuje lepek a cukr. Všechny recepty jsou veganské, nepoužívají tedy ani mléko ani vejce. Pokud hledáte inspiraci, jak začít vařit zdravěji a chutně, právě jste ji našli.

Vydává Smart Press.