Suroviny
- sušené houby 1 hrst
- brambory (malé ) 6 ks
- bobkový list 2 ks
- nové koření 3 kuličky
- pepř (čerstvě namletý )
- mořská sůl 1 lžíce
- drcený kmín 1 lžička
- zeleninový bujón (bio ) 1 kostka
- mléko (ovesné ) 800 ml
- jablečný ocet 150 ml
- třtinový cukr 2 lžíce
- celozrnná mouka 5–6 lžic
- smetana (rýžová ) 200–400 ml
- kopr (čerstvý) 1 svazek
Postup přípravy
- Houby zalijte vroucí vodou a nechte nejlépe přes noc namočené.
- Houby (včetně vody) s nakrájenými bramborami zalijte nad povrch vodou, přidejte koření, bujon, osolte a přiveďte k varu.
- Jakmile brambory začnou měknout, vlijte 600 ml ovesného mléka, dochuťte octem a cukrem a krátce povařte. Měli byste docílit sladkokyselé chuti. Pro vylepšení můžete použít sójovou omáčku, jen pozor – polévka pak bude spíše hnědá.
- V trošce mléka rozmíchejte mouku a vlijte do polévky, opět krátce povařte. Pokud se zdá polévka stále řídká, přisypte mouku, smetana ji opět trochu rozředí. Nakonec vlijte smetanu a vsypte nasekaný kopr.