Suroviny
- vepřový jazyk cca 3 ks
- cibule 2 ks
- bobkový list 3 ks
- jalovec 1 lžička
- nové koření (celé) 1 lžička
- pepř celý 1/2 lžičky
- mrkev (střední ) 1 ks
- petržel (střední ) 1 ks
- celer kousek
- smetana 250 ml
- kapary (ve slaném nálevu)
- máslo
- hladká mouka cca 2 zarovnané lžíce
- sůl
Postup přípravy
- Nejdříve dejte vařit omyté vepřové jazyky. Do vody s oloupanou celou kořenovou zeleninou dejte jazyky, jednu celou cibuli, jalovec, bobkové listy, nové koření a celý pepř.
- Maso vařte do změknutí – ideální je použít tlakový hrnec. Když jsou jazyky měkké, přendejte je do mísy se studenou vodou a následně je oloupejte, očistěte a nakrájejte na menší kousky.
- Zeleninu z vývaru už nebudete potřebovat. Nyní je čas na omáčku. V jiném hrnci si na lžíci másla orestujte najemno nasekanou cibuli, až začne zlátnout, zarestujte do ní hladkou mouku, vznikne jíška, kterou postupně zalévejte scezeným vývarem z jazyků, až do ideální konzistence omáčky.
- Provařte ji asi 10 minut a pak do ní nalijte smetanu, také ji provařte a nakonec přidejte kapary s trochou nálevu.
- Omáčku dosolte dle chuti a vraťte do ní nakrájené jazyky. Servírujte třeba s rýží, ale jsou skvělé i s kynutými knedlíky.