Suroviny
- Ovesné vločky 100 g (1 hrnek)
- ricotta 230 g (1 hrnek)
- Vejce 4 ks
- Mléko 60 ml (1/4 hrnku)
- Kypřicí prášek 1 lžička
- najemno nastrouhané batáty (sladké brambory) 150 g (1 hrnek)
- olivový olej na potření
- baby špenát 50 g (1 hrnek)
Avokádová salsa
- rozpůlená chery rajčátka 200 g
- malé avokádo nakrájená na kostky 1 ks
- čerstvé bylinky, nasekané (např. pažitka, bazalka nebo petržel) 2 lžíce
- Olivový olej 2 lžičky
Článek
16 receptů na placky a placičky
Proč máme tak rádi jídla, která se servírují v podobě placek či placiček? Je v tom jistě vzpomínka na dětství – pizza, lívance, bramboráky či karbanátky jsou oblíbená...
Postup přípravy
- Na avokádovou salsu smíchejte dohromady rajčata, avokádo, bylinky a olivový olej.
- Ovesné vločky rozmixujte v mixéru, dokud nevznikne hrubá mouka. Přidejte ricottu, vajíčka, mléko a kypřicí prášek a mixujte, dokud není těsto hladké. Zamíchejte nastrouhané batáty.
- Na plotýnce o střední teplotě rozpalte teflonovou pánev a potřete ji olivovým olejem. Na jednu palačinku nalijte na pánev třetinu hrnku těsta. Pečte z každé strany 2 minuty, dokud palačinka nezezlátne a není propečená. Palačinky udržujte teplé, dokud nespotřebujete zbytek těsta. Kdyby bylo potřeba, přidejte na pánev více oleje.
- Na jednu osobu podávejte dvě palačinky s avokádovou salsou a baby špenátem.