Suroviny
- olivový olej 2 lžíce
- bílá cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- římský kmín (mletý ) 1/2 lžičky
- sušená bazalka 1/2 lžičky
- mletý koriandr 1/2 lžičky
- kari koření 1/2 lžičky
- zeleninový vývar 700 ml
- špenát (proprané špenátové listy) 300 g
- limetková šťáva z 1 limety
- sezamová pasta tahini (k podávání) 60 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- V hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje. Cibulku nasekejte nadrobno a zprudka opražte na oleji. Stáhněte plamen a do hrnce přidejte utřené stroužky česneku, zamíchejte a nechte zatáhnout 1–2 minuty. Přisypte římský kmín, bazalku, koriandr, kari, zamíchejte a hned zalijte vývarem. Hrnec přiklopte a polévku přiveďte k varu. Do vroucího vývaru vhoďte špenátové listy, přiklopte a nechte 10 minut provařit.
- Polévku odstavte, nechte mírně vychladnout a rozmixujte dohladka. Nakonec ji dochuťte solí, pepřem a limetkovou šťávou. Polévku podávejte se lžičkou tahini.
Špenátová krémová polévka s tahini Zdroj: Jíme zdravě ve městě i na venkově