Spousta vlákniny, bílkovin, hořčíku i omega-3. A hlavně spousta lahodné oříškové chuti. Ano, to jsou ovesné vločky, snídaně šampionů. V nejnovější, nejzdravější a nejjednodušší podobě, která všechny jejich kouzelné vlastnosti dokonale rozvine, se jim říká „overnight oats“. Prostě ty, které přenocovaly (nebo strávily alespoň 4 hodiny) v ledničce, kdy je ráno za pár minut jen dochutíte (a tady je pole nekonečných možností), sníte a můžete plni energie a dob
Krásné ráno aneb 6 originálních receptů na ovesné vločky připravené přes noc
Základní kombinace
Vzhledem k jednoduššímu odměřování použijte hrnek, odměrný nebo obyčejný, tady jde o poměry, ne přesnou váhu. Poměr vloček, mléka a jogurtu by měl být 1:1:½ hrnku. Spolu s touto směsí můžete máčet ještě třeba chia nebo jiná semínka, například mák, asi 1 lžíci, případně další dochucovadla. Slaďte medem nebo rostlinným sladidlem, případně rostlinnými sirupy, cca 1 lžíce.
- 1 hrnek klasických vloček, co nejkvalitnějších
- 1 hrnek mléka – může být běžné polo- nebo plnotučné nebo neslazené rostlinné mléko, například mandlové
- ½ hrnku bílého jogurtu řeckého typu
Všechny přísady promíchejte v míse, přesuňte do velké sklenice a nechte zakryté přes noc v chladu. Spolu se základem můžete chladit i další přísady nebo je přidejte až před podáváním.
ČOKOLÁDOVÉ
- 1 dávka základní směsi
- 1 lžíce chia semínek nebo ½ lžíce mletého lněného semínka
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- špetka soli
- ½ zralého banánu, rozmělněného vidličkou
- 2 lžíce kvalitních čokoládových peciček nebo nastrouhané čokolády + na ozdobu
- med nebo rostlinný sirup na oslazení
Vše spolu promíchejte a nechte v uzavřené nádobě přes noc v ledničce. Před podáváním ozdobte čokoládovými pecičkami.
VANILKOVÉ VLOČKY
- 1 dávka základní směsi
- 1 lžíce chia semínek nebo ½ lžíce mletého lněného semínka
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- špetka soli
- čerstvé ovoce, například borůvky, na ozdobu
Vše spolu promíchejte a dejte přes noc do ledničky. Při podávání ozdobte borůvkami a můžete zakápnout medem nebo rostlinným sirupem.
PRIMA TIP.: Místo vanilkové varianty můžete vytvořit svěží citronovou – v tom případě nahraďte vanilkový extrakt trochou nastrouhané kůry a šťávy z bio citronu.
ARAŠÍDOVÉ
- 1 dávka základní směsi
- 1 lžíce chia semínek nebo ½ lžíce mletého lněného semínka
- 2 lžíce arašídového másla v bio kvalitě
- 2 lžíce kvalitního kakaa holandského typu
- špetka soli
- med nebo rostlinný sirup na oslazení
- případně nasekaná arašídová tyčinka v karamelu na ozdobení
Vše spolu promíchejte a nechte v uzavřené nádobě přes noc v ledničce. Před podáváním případně ozdobte arašídy v karamelu.
MRKVOVÉ VLOČKY
- 1 dávka základní směsi
- 1 lžíce chia semínek nebo ½ lžíce mletého lněného semínka
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- špetka soli
- 1 velká nastrouhaná karotka
- 2 lžíce krémového sýra (žervé)
- 2 lžíce rozinek
- ½ lžičky mleté skořice
- med nebo javorový sirup podle chuti
Vše spolu promíchejte a nechte v uzavřené nádobě přes noc v ledničce.
TROPICKÉ
- 1 dávka základní směsi, použijte ale plnotučné kokosové mléko z plechovky
- 1 lžíce chia semínek nebo ½ lžíce mletého lněného semínka
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- po několika lžících drobně nakrájeného čerstvého ovoce, jako je ananas a mango, případně konzervovaný ananas
- ½ zralého banánu, rozmačkaného vidličkou
- 2 lžíce kokosových lupínků + na ozdobení
- med nebo rostlinný sirup na oslazení
Vše spolu promíchejte a nechte v uzavřené nádobě přes noc v ledničce. Před podáváním ozdobte kokosovými lupínky.
TŘEŠŇOVÉ S MANDLOVÝMI LUPÍNKY
- 1 dávka základní směsi
- hrst mandlových lupínků, opražených + na ozdobu
- hrst sušených višní
- 1 lžíce chia semínek
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- ¼ lžičky mandlového extraktu
- špetka soli
- med nebo javorový sirup na oslazení
- čerstvé nebo zavařené třešně nebo višně na ozdobu
Vše spolu promíchejte a nechte v uzavřené nádobě přes noc v ledničce. Před podáváním ozdobte mandlovými lupínky, třešněmi a/nebo višněmi.
PRIMA TIP: Pro zvýraznění chuti použijte do základní směsi mandlové mléko.
Vyzkoušejte ovesnou kaši s kokosovým mlékem podle videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem
Co jste o overnight oats nevěděli...
- Myšlenka namáčet vločky před konzumací není tak docela nová, původně to totiž bylo docela nutné, vločky se dokonce nechávaly i mírně zkvasit. Oves totiž obsahuje v syrovém stavu poměrně velké množství hůře stravitelné kyseliny fytové. Ta je důležitým antioxidantem, ale pouze tehdy, je-li dobře strávená. I když moderní zpracovatelské metody činí vločky stravitelnějšími, dlouhé namočení respektive rozležení je k tomu ideální. Pro zažívání jsou skvělé i vločky fermentované, v tom případě je ponechte 8 až 12 hodin v pokojové teplotě.
- Tím, jak vločky nasáknou tekutinu z mléka a jogurtu, krásně změknou a zvláční. Jejich konzistence se změní na krémovitou – často zjistíte, že po nich mlsně pokukují i zapřisáhlí odpůrci vločkové kaše…
- Díky vysokému obsahu vlákniny a dalších cenných látek a díky namočení se vločky tráví pomalu a také pomalu uvolňují energii. To znamená delší pocit sytosti (velmi se sníží potřeba mlsání) a stabilní hladinu uvolněné energie. Také proto ten přídomek snídaně šampionů!
- Chcete-li mléčné výrobky úplně vypustit, můžete zaexperimentovat jen s ovocnými šťávami. Chuť i konzistence vloček se sice té mléčně krémové podobat nebude, ale větší stravitelnost zůstává.
Zdroj: www.crazylaura.com, časopis Prima FRESH; zdroj foto: iStock, se souhlasem Marka Kučery